Ελληνοτουρκική συνεργασία στη νανοτεχνολογία

Με 800 και πλέον συνέδρους από 60 χώρες του κόσμου, τουλάχιστον 500 διακεκριμένους επιστήμονες νανοεπιστημών, ερευνητές φορείς εκπροσώπους εταιρειών και βιομηχανιών, ξεκινά στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας Nanotexnology 2019, που διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκειά του, με πολυσυνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, workshops αλλά και Β2Β συναντήσεις, θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, που αφορούν στα προηγμένα υλικά, τα ηλεκτρονικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, την υγεία , τις μεταφορές, τις κατασκευές, τις επικοινωνίες, την πληροφορική, την ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Sabanci

Μεταξύ των πιο σημαντικών ερευνητικών συνεργειών για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταλλαγής θεμάτων τεχνολογικής αιχμής συγκαταλέγεται φέτος το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που θα υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, μεταξύ του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Νανοτεχνολογίας SUNUM του πανεπιστημίου Sabanci της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ξενοδοχείο “Porto Palace”, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. “Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Σύμβαση συνεργασίας έχει στόχο την ανταλλαγή σε ερευνητικών θεμάτων, φοιτητών, ημερίδων όπως επίσης μπορούν να τρέξουν κοινά προγράμματα μεταξύ των δύο χωρών ή και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης.

Νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής. Πατενταρισμένη νανοπλατφόρμα μεταφοράς φαρμάκου για τον καταρράκτη

Η Νανοτεχνολογία φέρνει νέα δεδομένα στην ιατρική, μπορεί να εφαρμοστεί σύντομα στην κλινική πράξη και στα νοσοκομεία, όπως τόνισε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, η νανοϊατρός Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, υπεύθυνη του τομέα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, και του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Νανοϊατρικής. Στο συνέδριο θα δοθούν στοιχεία για νέες θεραπείες στην καρδιολογία, τον καρκίνο αλλά και το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα της νανο-οφθαλμολογίας για οφθαλμολογικές παθήσεις όπως τον καταρράκτη, το οποίο μάλιστα μπορεί στα επόμενα πέντε χρόνια να εφαρμοστεί ενώ ήδη έχει χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Ανάπτυξης.

“Συμβαίνει, ύστερα από την επέμβαση, ο ασθενής να έχει να αντιμετωπίσει φλεγμονή από την τοποθέτηση των φακών και να πρέπει να χρησιμοποιεί σταγόνες για να αντιμετωπίσει την ξηρότητα. Με αυτή τη πατενταρισμένη νανοπλατφόρμα μεταφέρεται το φάρμακο στο εμφύτευμα, το φάρμακο επικαλύπτει στον φακό” εξήγησε η κ. Καραγκιοζάκη, η οποία υπενθύμισε ότι “υπάρχει εδώ και χρόνια συνεργασία με οφθαλμολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του ΑΧΕΠΑ και με άλλους χειρουργούς οφθαλμίατρους για την αποκατάσταση παθήσεων των οφθαλμών”.

Η νανοϊατρός αναφέρθηκε επίσης σε ερευνητικό πρόγραμμα για την αποτροπή εμφραγμάτων ειδικά σε νέους ανθρώπους, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. “Φτιάχνουμε έξυπνα νανοσωματίδια που μεταφέρουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μπορούν λόγω του μικρού μεγέθους τους να διεισδύσουν στα τοιχώματα της αρτηρίας, να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες της αθηρωματικής πλάκας ώστε να αποτραπεί ένα έμφραγμα σε νέους ανθρώπους” τόνισε.

Η κ. Καραγκιοζάκη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα “Γυναίκες στις Νανο-Επιστήμες και Τεχνολογίες” , όπου για πρώτη φορά γυναίκες που έχουν εξέχοντα ρόλο στην νανοϊατρική σε όλο τον κόσμο θα ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία.

EKNOH: Ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Στο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Νανοτεχνολογίας μέσα στο χώρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και τη σημασία του για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία σε επίπεδο ερευνητικό και οικονομικό αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τα εμπόδια στην υλοποίηση του κέντρου θα ξεπεραστούν σύντομα.

Το κέντρο ΕΚΝΟΗ το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά ινστιτούτα έτυχε της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα για την έγκριση, από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

“Πρόκειται για ένα Κέντρο που θα δημιουργήσει 1600 νέες θέσεις εργασίας προοδευτικά θα δημιουργήσει σε ετήσια βάση τζίρο 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα προσδώσει οικονομικό όφελος στην περιοχή της τάξης τουλάχιστον του 1 δισ. ευρώ”, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Η τελική έγκριση από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για τη δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να δοθεί από τη νέα πρυτανική αρχή μέσα στους επόμενους μήνες. “Το ζήτημα τέθηκε μετά τις πρυτανικές εκλογές στον νέο Πρύτανη που δεσμεύτηκε ότι θα το δει, έτσι θα καθυστερήσει το έργο τρεις με έξι μήνες” συμπλήρωσε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου ξεκινά στις 29 Ιουνίου το Σάββατο 29 Ιουνίου το Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών, το οποίο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ενότητες μαθημάτων: Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, Νανοϊατρική τεχνικές 3D Printing, Bioprinting και Νανοεπιστήμες.

Παράλληλα θα διεξαχθούν επιστημονικές συναντήσεις με πιο σημαντική μεταξύ άλλων αυτή μεταξύ EE- ΗΠΑ για τις “Αειφόρες Νανοκατασκευές και Νανοπαραγωγές”, αλλά και ειδική συνάντηση για τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα