Ελληνικό: Βιτρίνα για το εγχώριο επιχειρείν, «μνημείο» των γραφειοκρατικών αμαρτιών

Το project στο Ελληνικό πέρασε από συμπληγάδες, «κουβάλησε» επί συναπτά έτη τις παθογένειες του εγχώριου γραφειοκρατικού συστήματος και τελικώς μόλις πριν μερικές ημέρες, έφτασε στην αφετηρία, στη μεγάλη εκκίνηση. Η αντιφατικότητα που διέπει αυτό το μεγάλο έργο, έντονη και μοναδική, για την ακρίβεια… με ελληνικό αποτύπωμα. Ένα project διεθνούς ακτινοβολίας και κύρους, που θα αποτελεί σηματοδότη για το ελληνικό επιχειρείν, παράδειγμα προς μίμηση και πόλο έλξης για τους επενδυτές και τα μεγάλα ξένα funds.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Την ίδια στιγμή, όμως αποτελεί, απτό παράδειγμα του αρτηριοσκληρωτικού πλαισίου που διέπει το επιχειρείν στη χώρα μας και εν πολλοίς αποτέλεσε συστηματικά έναν εκ των κυριοτέρων ανασταλτικών παραγόντων για τη βάλτωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάστηκαν συνολικά επτά χρόνια, έως ότου φτάσουμε στην ημέρα υπογραφής ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την HELLINIKON GLOBAL I S.A, θυγατρικής της Lamda Development, όπου η τελευταία αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε).

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι μόνον η μεγάλη χρονική διάρκεια που απαιτήθηκε, για να φτάσει τελικώς στην αφετηρία, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά κυρίως το… περιεχόμενο. Όσα συνέβησαν αυτά τα επτά χρόνια αποτυπώνουν με σαφήνεια και περίσσεια διαύγεια, όλες τις νεοελληνικές στρεβλώσεις και αναδεικνύουν την εξόχως διογκωμένη γραφειοκρατία που ήλεγχε κάθε κύτταρο του ελληνικού κράτους και απέτρεπε κάθε είδους σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια στην Ελλάδα.

Τέτοια ήταν και ασφαλώς είναι το project στο Ελληνικό. Και τι δεν είδαμε όλα αυτά τα χρόνια να εμφανίζονται ως «διάττοντες αστέρες» και να προκαλούν φραγμό στην εξέλιξή του. Ατέρμονες δικαστικές διαμάχες, με αρχαιολόγους, οικολόγους, δασικές υπηρεσίες και λοιπούς φορείς, να τέμνονται σ’ ένα αέναο γαϊτανάκι αρνήσεων, διεκδικήσεων, απαιτήσεων. Ουδείς, ούτε και το Συμβούλιο Επικρατείας, μπορούσε να «βγάλει άκρη» με τις δαιδαλώδεις αγκυλώσεις ενός συστήματος, που έμοιαζε φτιαγμένο για να ακυρώνει κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα με κύρος και βεληνεκές… Συν τοις άλλοις, βεβαίως, το project στο Ελληνικό αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής πολιτικής διαμάχης και φαγωμάρας, το οποίο κάθε άλλο παρά ενίσχυε την συνολική ελληνική προσπάθεια, για προσέλκυση επενδυτών στη χώρα.

Περίπου πριν έναν χρόνο, όταν επιλύθηκε ένα από τα δεκάδες προβλήματα του project και οι μπουλντόζες εισέβαλαν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού για να ρίξουν 900 αυθαίρετα κτίσματα, γράφαμε ότι και η κατεδάφιση ήταν μια αρχή… Η αρχή για το τέλος μιας περιπέτειας, που θα μπορούσε δυνητικά να τινάξει στον αέρα όλο το mega-έργο.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό είναι ένα έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη. Το ελληνικό δημόσιο, από τη συμφωνία με την Lamda Development, θα καρπωθεί 647 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπροσθέτως, και αυτό έχει μείζονα σημασία, θα δημιουργήσει την προοπτική για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το Ελληνικό θα αποτελέσει τη «βιτρίνα» του ελληνικού επιχειρείν και θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο δημόσιο και την εγχώρια οικονομία. Η Lamda Development που θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στο τεράστιο αυτό έργο, έχει οριοθετήσει ήδη τους πρώτους κατευθυντήριους άξονες, τους οποίους και κοινοποίησε μετά την υπογραφή των συμφωνιών με το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια υπουργεία). Συνολικά τα εννέα έργα που θα εκκινήσουν άμεσα, αφορούν τα εξής: ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, έκτασης 2.000.000 τ.μ., το εμπορικό κέντρο έκτασης 72.000 τ.μ που θα κατασκευαστεί κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του Μετρό, δύο ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη, έναν ουρανοξύστη κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπως επίσης και περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών.

Επίσης σε άμεση προτεραιότητα τίθενται το παράκτιο μέτωπο, η κατασκευή χώρων γραφείων και ξενοδοχείο κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και μια Galleria που θα κατασκευαστεί πλησίον της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα