“Έλληνες Ριζοσπάστες”, το νέο κόμμα του Σάββα Τσιτουρίδη- Συζητήσεις για κεντροδεξιό συνασπισμό

“Έλληνες Ριζοσπάστες” είναι το όνομα του νέου κόμματος που ιδρύει αύριο Τρίτη ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης. Το νέο κόμμα αποτελεί μετεξέλιξη του think tank που έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός εδώ και περίπου ένα χρόνο και θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον ίδιο.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης θα διαβεί το πρωί το κατώφλι του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί στην τυπική πράξη ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους πρώτους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου του από την Θεσσαλονίκη. Ο Σάββας Τσιτουρίδης εκλεγόταν επί χρόνια βουλευτής Κιλκίς αλλά διατηρεί κύκλο επιρροής στη βορειοελλαδική πρωτεύουσα και στενές πολιτικές σχέσεις με στελέχη και πρώην υπουργούς της Ν.Δ.

Όπως εξηγεί σε συνομιλητές του ο κ. Τσιτουρίδης (ο οποίος απουσίαζε για αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες, όπου εργαζόταν σε υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν, και συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα) το νέο κόμμα θα τοποθετηθεί στην κεντροδεξιά και δεν συζητά οιαδήποτε συνεργασία με κόμματα ή προσωπικότητες δεξιότερα της Ν.Δ, όπως οι ΑΝΕΛ, η Νέα Δεξιά, η Ελληνική Λύση κ.ά.

Αντιθέτως συνομιλεί με την Κατερίνα Παπακώστα (Ν.Ε.Ο), τον Βαγγέλη Αντώναρο, τον Χρήστο Ζώη, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και άλλους που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή και δεν συμφωνούν με τις πολιτικές αλλά και το ύφος της ηγετικής ομάδας περί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, για παράδειγμα, τοποθετείται θετικά σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα παρουσιάσει πρόταση ενόψει των ευρωεκλογών για όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας.

Στόχος των “Ελλήνων Ριζοσπαστών” είναι να καταγραφούν στις ευρωεκλογές και παράλληλα να προκαλέσουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κεντροδεξιών κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων ενόψει των εθνικών εκλογών.

Συνομιλίες Παπακώστα- Σπηλιωτόπουλου

«Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πληροφορήθηκε τη δημοσίευση σεναρίων που τον αφορούν. Ξεκαθαρίζουμε ότι και στο παρελθόν και στο παρόν έχει γίνει κοινωνός απόψεων και προτάσεων από πολλούς φίλους και συνεργάτες και από πολιτικούς σχηματισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αποφάσεις και συνεπώς πρωτοβουλίες…», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες πρώην υπουργού.

«Εννοείται ότι συναντήσεις και συζητήσεις υπάρχουν με στελέχη και συμμαχητές εντός και εκτός ΝΔ. Αυτό είναι αναμενόμενο για ένα στέλεχος που δεν έχασε εκλογές αλλά παραιτήθηκε για την παράταξη ώστε να δώσει τη μάχη του Δήμου της Αθήνας και συνεπώς είναι εν ενεργεία όπως άλλωστε και όσοι από τη ΝΔ παραιτηθούν για να δώσουν τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Το ηθικό πλεονέκτημα δεν τεμαχίζεται και δεν ράβεται ανάλογα με εκλογικούς ψηφοθηρικούς λόγους….», καταλήγουν.

Σχετικά Νέα