Ελλιμενίστηκε το Sea Watch 3 παρά την απαγόρευση

Αψηφώντας τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι το Sea Watch 3 ελλιμενίστηκε τελικά στη Λαμπεντούζα. Η γερμανίδα καπετάνιος συνελήφθη, ενώ οι 40 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής.

Τώρα κατηγορείται για προβολή αντίστασης σε ιταλικό πολεμικό πλοίο και κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Ακτιβιστές και χρήστες του διαδικτύου, πάντως, έχουν ήδη προσφέρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν τα έξοδα της δίκης, αλλά και το πρόστιμο που θα επιβληθεί στο πλήρωμα, το οποίο μπορεί να αγγίξει και τις 50.000 ευρώ. “Η προτεραιότητά μου είναι να μεταφέρω σε ασφαλές λιμάνι όλους αυτούς τους ανθρώπους”, είχε πει με έμφαση η καπετάνιος Ρακέτε, η οποία τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Οι μετανάστες, πριν κατέβουν από το πλοίο αγκάλιασαν τους εθελοντές που τους βοήθησαν επί δυο εβδομάδες. Περίπου 100 κάτοικοι της Λαμπεντούζα, αλλά και μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χειροκρότησαν το πλήρωμα και τους διασωθέντες, από το μικρό μόλο του νησιού.

Σαλβίνι: “Η καπετάνιος φέρθηκε εγκληματικά”

Η ιταλική κεντροαριστερά, όμως, στηρίζει τις επιλογές της γερμανίδας κυβερνήτη του πλοίου. Βουλευτές προοδευτικών κομμάτων, τις τελευταίες ημέρες ανέβηκαν και παρέμειναν στο πλοίο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την “στάση ανυπακοής” της Ρακέτε. Προκαλεί εντύπωση, πάντως, το ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε “μη ασφαλές λιμάνι” την Λιβύη, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Σαλβίνι.

Με τον τρόπο αυτό τελειώνει το πολλοστό μπρα ντε φερ της Ιταλίας με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αν και, κατά πάσα πιθανότητα, όλα πρόκειται να επαναληφθούν, μόλις ξεκινήσει η επόμενη επιχείρηση διάσωσης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle, capital.gr

Σχετικά Νέα