Ελευθερία Τύπου: Ανέβηκε στην 88η θέση η Ελλάδα – Τελευταία στην ΕΕ

Σημαντική βελτίωση 19 θέσεων, από την 107η πέρυσι στην 88ή, εμφάνισε η κατάταξη της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου σύμφωνα με το World Press Freedom Index για το 2024, αλλά παραμένοντας στις χειρότερες της Ευρώπης και στην τελευταία θέση εντός ΕΕ, μετά την Ουγγαρία (67η θέση) και τη Μάλτα (73η θέση).

Μεταξύ άλλων, η έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρει για την Ελλάδα ότι η ελευθερία του Τύπου στη χώρα βρίσκεται υπό συστημική κρίση από το 2021, επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών σε δημοσιογράφους από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) που δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, όπως και η δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

Παράλληλα, σημειώνει ότι αποτελούν κοινή πρακτική οι αγωγές SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) δηλαδή αβάσιμες νομικές ενέργειες από ισχυρά πρόσωπα/οργανισμούς ενάντια σε πρόσωπα, οργανισμούς, δημοσιογράφους που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος με βασικό στόχο τον εκφοβισμό τους, ενώ αναφέρεται και σε αυθαίρετη καταδίκη ενός δημοσιογράφου για διασπορά ψευδών ειδήσεων το 2023.

Ελευθερία Τύπου: Ανέβηκε στην 88η θέση η Ελλάδα – Τελευταία στην ΕΕ
Σε γενικότερο επίπεδο, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) τονίζουν ότι οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, την ώρα που η μισή ανθρωπότητα ψήφισε ήδη ή ετοιμάζεται να ψηφίσει φέτος.

Η Νορβηγία παραμένει στην κορυφή της 22ης παγκόσμιας κατάταξης της ελευθεροτυπίας που καταρτίζεται από τη ΜΚΟ, ενώ στην τελευταία θέση, 180ή, βρίσκεται η Ερυθραία, που διαδέχεται τη Βόρεια Κορέα, η οποία την καταλάμβανε τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Η Γαλλία περνά στην 21η θέση από την 24η, μηχανικά, καθώς οι δείκτες στη χώρα που αποτελεί έδρα της οργάνωσης παρέμειναν “στάσιμοι”, τόνισε η Αν Μποκάντ, στέλεχος της RSF. Η Ελλάδα περνά στην 88η θέση από την 107η.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν στα τρία τέταρτα των χωρών.

Οι Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ιδίως “την έκδηλη απουσία πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσει την αρχή της προστασίας των δημοσιογράφων” πάνω απ’ όλα στη Γάζα. Πάνω από εκατό παλαιστίνιοι ρεπόρτερ έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, από τους οποίους 22 ενώ ασκούσαν το καθήκον τους, αναφέρει η RSF.

Ευρύτερα, η έκθεση για το 2024 υπογραμμίζει τη μείωση της προστασίας της δημοσιογραφίας από τα κράτη παρότι αυτά θα έπρεπε να την εγγυώνται, καθώς και τον ενεργό ρόλο πολλών στην παραπληροφόρηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα