Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος με έπαιρνε τηλέφωνο σε πολλές υποθέσεις…»

Για πιέσεις που δέχθηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για προσπάθεια εξόντωσής της επειδή αρνήθηκε να «υποκύψει στις εκβιαστικές απαιτήσεις» του μίλησε η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

«Όλο το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός. Σε πολλές υποθέσεις έπαιρνε τηλέφωνο και ρωτούσε . Δεν τον έπαιρνα υπόψιν μου, τον άφηνα να λέει. Για εμένα ήταν πρωτόγνωρη η συμπεριφορά του …» κατέθεσε η μάρτυρας περιγράφοντας όσα προηγήθηκαν της παραίτησής της τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Ωστόσο διευκρίνισε πως ποτέ δεν της ζήτησε ευθέως να κατασκευάσει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis αλλά η ίδια το εξέλαβε πετσί εξαιτίας των πιέσεων.

«Τον Φεβρουάριο του 2017 με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαπδάκου που διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της. Με ρωτούσε για την έρευνα της Νοβαρτις αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και στην αρνητική μου απάντηση απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια. Στις αρχές Μαρτίου 2017 με επισκέφθηκε ξανά η ίδια δημοσιογράφος, επαναφεροντας το ίδιο θέμα. Όταν της είπα ”δεν υπάρχει κάτι, γιατί έχεις κολλήσει με αυτό το θέμα;” εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για το Βενιζέλο και τον Πικραμμένο».

«Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει σήμερα. Δεν τα έφερε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: ”Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;”. Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. ”Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου” μου ειπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει… Με πήραν συνάδελφοι και μου είπαν για ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι ”ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα”. Βεβαιώθηκε ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη επειδή αρνήθηκα. Μόνο ένας άφρων υπό αυτές τις συνθήκες θα έμενε στη θέση μου. Μετά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Μέχρι τότε είχα 24 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα καμία πειθαρχική έρευνα. Ταλιπωρήθηκα για τρία χρόνια».

Πρόεδρος: Απέδωσε καμία;

Μάρτυρας: Μπήκαν όλες στο αρχείο.

Προέδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Προεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μαρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Πρόεδρος: Στη Βουλή είπατε ότι είχατε επισκεφθεί αρκετές φορές τον κ. Κοντονή. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις συζητήσατε για τον Γιαννο Παπαντωνίου.

Μαρτυρας: Τον Μάρτιο μας ήρθαν κάποια στοιχεία για λογαριασμό στην Ελβετία και υποβάλλαμε αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Προεδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα για τη Νοβαρτις;

Μαρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Προεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κα Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.

Η μάρτυρας ερωτήθηκε για τη δήλωσή της σχετικά με «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που την οδήγησαν σε παραίτηση. «Στα παράκεντρα εξουσίας αναφέρθηκα γιατί ήταν η εικόνα που είχα εκείνη τη στιγμή. Αναφερόμουν σε συγκεκριμένα έντυπα που μου έκαναν επίθεση και όταν είπα «παράκεντρα διαφθορας» αναφερόμουν στον κατηγορούμενο, αλλά και σε συμφέροντα στο χώρο της υγείας»

Προεδρος: Όλα τα παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς ήταν ο υπουργός;

Μαρτυρας: Όχι μόνο. Είχα κάποια πράγματα στο μυαλό μου τότε.

Προεδρος: Ο υπουργός ήταν στο μυαλό σας τότε;

Μαρτυρας: Ο κατηγορούμενος ήταν σίγουρα.

Προεδρος: Το βάλατε στα πόδια; Πρώτη φορά πολεμάτε συμφέροντα;

Μαρτυρας: Ξέρετε τι δικογραφίες έχω χειριστεί.

Προεδρος: Γι αυτό το λέω. Έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις πολύ σκληρές, δεν έχει κάνει κανείς μας πίσω… ήταν υπερβολικός φόβος;

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία και φόβο. Ανθρώπινος είναι ο φόβος ακόμη και υπερβολικός. Είχα ακούσει και όσα συνέβησαν στην κα. Τσατάνη.

Προεδρος: Μήπως διαβλέπατε ότι θα πέσετε σε πολιτικά πρόσωπα και θα «μπλέξετε»;

Μαρτυρας: Μετά μανίας ψάχναμε. Ανασκευάζω γιατί δεν είναι σωστό να λέμε ότι ψάχνουμε με μανία κάτι, αλλά το ερευνούσαμε για να στείλουμε στη Βουλή.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας και την μη αποστολή τους αμελλητί στη Βουλή από την Ελενη Τουλουπακη ανάφερε:

«Τις εξέλαβα ως μηνυτήριες αναφορές που περιγράφουν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Ήθελε έρευνα. Δεν πάει απευθείας στη Βουλή» σχολίασε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα