Ελαιόλαδο: Βάζουν GPS οι παραγωγοί για να μην το κλέβουν- «Καλπάζει» η τιμή του

Η κλοπή μαμούθ των 52 τόνων ελαιόλαδου αξίας άνω των 370.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής ήταν το πιο ηχηρό περιστατικό, αλλά όχι το μοναδικό, από την στιγμή που το λάδι πωλείται πλέον σε τιμή χρυσού, ενεργοποιώντας εκατοντάδες επιτήδειους που φτάνουν σε σημείο να κλέβουν ακόμη και τους καρπούς πάνω από τα δέντρα.

Στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δε διακρίνεται πάνω στο δέντρο και το οποίο στέλνει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο, δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

Η ακρίβεια που πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει κάνει τους απατεώνες να «τρίβουν» τα χέρια τους.

«Προβληματίζει γιατί ήδη ξεκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς , με 14 κλούβες ελιές βρώσιμες. Έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς το ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με τα άλλα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Την στιγμή που οι παραγωγοί βλέπουν τα έξοδά τους να αυξάνονται, προσδοκούν σε μία καλή συγκομιδή, ωστόσο πλέον ζουν υπό τον φόβο κλοπών του ελαιόκαρπου αλλά και του λαδιού.

Το ομοίωμα ελιάς – συσκευή γεωεντοπισμού είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς με γυμνό μάτι. Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ήδη αυτήν τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το πάρουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Με 1 τόνο ελαιόλαδου να κοστίζει πλέον 10.000 ευρώ, οι παραγωγοί μπαίνουν στη μάχη κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον ελαιόκαρπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ζαλίζουν οι τιμές του ελαιολάδου και στην Ιταλία – Εκτιμήσεις για αύξηση 30%

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία τον Μάιο και τον Ιούνιο και η ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία και η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

«Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί λόγω της ξηρασίας και της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη Μεσόγειο. Η τιμή του ελαιολάδου δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο Sicolo, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε στη Σικελία στα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα ξεκινά και στην Καλαβρία και την Απουλία. Ειδικά στην κεντρική Ιταλία, η παραγωγή δεν είναι τόσο υψηλή επειδή οι βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο επηρέασαν την επικονίαση των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Σημειώνεται πως η ζήτηση στην Ιταλία είναι ένα εκατομμύριο τόνοι, οπότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό. Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου. Οι Ιταλοί παραγωγοί φοβούνται ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο νοθευμένου λαδιού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα