El Periodico: Η διάσωση του στρατιώτη Τσίπρα δεν είναι πλέον εφικτή

Στην εφημερίδα El Periódico δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Héctor Sánchez Margalef, με τίτλο «Η διάσωση του στρατιώτη Τσίπρα» και υπότιτλο: «Τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εξηγούνται εν μέρει από την συντηρητική στροφή της ριζοσπαστικής αριστεράς, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί, και από τη μεταμόρφωσή του σε ένα κόμμα πιο συστημικό».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η διάσωση του Τσίπρα μπορεί να μην είναι πλέον δυνατή. Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη ως πολέμιος της λιτότητας και της τρόϊκας. Μετά τα αποτελέσματα των ευροεκλογών του 2014, όταν πλέον κατέστη σαφές ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θέμα μηνών, η ευρωπαϊκή αριστερά κόμπαζε βλέποντας ότι τα κόμματα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας προωθούσαν τις θέσεις τους στη νότια Ευρώπη και ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή των χωρών τους. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα είχε κυβέρνηση προερχόμενη από την εναλλακτική αριστερά, ενώ το κόμμα Podemos αναδεικνυόταν δυναμικά στην Ισπανία.

Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεση με την οποία είχε κερδίσει τις εκλογές, δηλαδή να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας, επειδή βρέθηκε ολομόναχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα ήταν τόσο μεγάλο και οι αντίπαλοί του θεωρούνταν τόσο αναξιόπιστοι, ώστε κέρδισε και σε επόμενες εκλογές, παρά το δημοψήφισμα του 2015. Ο ΠΘ έκανε εκστρατεία υπέρ του «όχι» σε μια συμφωνία, την οποία στη συνέχεια αποδέχθηκε, αλλά ακόμη κι έτσι νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τότε άρχισε η συντηρητική στροφή της εναλλακτικής πρότασης, την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα η αποστολή διάσωσης του στρατιώτη Τσίπρα, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Παρά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ εκτεθειμένη σε μια νέα κρίση, λόγω του χρέους το οποίο φαίνεται αδύνατο να αποπληρωθεί, της υψηλότατης ανεργίας των νέων που έχει προκαλέσει διαρροή εγκεφάλων (brain drain) και του κινδύνου να ζήσει κάποιος σε συνθήκες φτώχειας, ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με την εποχή έναρξης της κρίσης.

Επισημαίνεται ότι υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, η χώρα βγήκε από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της «τρόϊκας», μείωσε ελαφρώς την ανεργία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα κάποιο πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Τσίπρας υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας τέλος στη διαμάχη για το όνομα της FYROM που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.

Είναι παράδοξο, σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο Τσίπρας, στο τέλος της θητείας του, να θεωρείται πολιτική προσωπικότητα από τους ομολόγους του, στην Ευρώπη και διεθνώς, επειδή τήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι της Ευρώπης, ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και επειδή πέτυχε μια συμφωνία ιστορικής σημασίας.

Ο Jean Claude Juncker ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικύρωσε την αποστολή διάσωσης του στρατιώτη Τσίπρα, όταν εξέφρασε ένα είδος δημόσιας συγγνώμης προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι την είχαν προσβάλει, ότι η λιτότητα ήταν σκληρή και ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Σήμερα ο Αλέξης έχει γίνει ένας εξ αυτών, αφού ακόμη και τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τον υποδέχονται σαν να ανήκει στην «οικογένειά» τους στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Εάν οι ευρωεκλογές του 2014 προανήγγειλαν την άνοδό του στην εξουσία, οι εκλογές του 2019 προδιαγράφουν την πιθανή πτώση του. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε ένα πιο συστημικό κόμμα, που θέλει να καταλάβει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και υιοθετεί μερικές όχι και τόσο διαφανείς πρακτικές, που θυμίζουν κάτι από τα παλιά παραδοσιακά κόμματα. Ωστόσο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούνται από το γεγονός ότι δεν επέλεξε να ηγηθεί μιας εναλλακτικής πολιτικής, όταν συνθηκολόγησε και αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας,

Ο Τσίπρας μπορεί να χάσει τις εκλογές, αλλά θα είναι δύσκολο για ένα κόμμα που έχει παράδοση διακυβέρνησης της χώρας, όπως η ΝΔ, να ανατρέψει μια συμφωνία με διεθνή επιδοκιμασία όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και καιρό. Πάνω απ’ όλα όμως, η συντηρητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει κάθε άλλη εναλλακτική και στέλνει ένα αποτρεπτικό μήνυμα σε όσους θα ήθελαν να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό.

Η Ελλάδα επανήλθε στην τάξη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δείχνει ότι αν το status quo θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να διορθωθούν οι όλο και μεγαλύτερες ανισότητες, μέσω της λειτουργίας μιας κοινωνικής Ευρώπης. Τελικά δεν θα έχει πια σημασία η διάσωση του στρατιώτη Τσίπρα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα