El Pais: Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Μαδρίτη για τον προϋπολογισμό του 2019

Οι Βρυξέλλες έχουν περάσει από τις προειδοποιήσεις στην τελική απόφαση: το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει υποβάλει για έγκριση η Ισπανία για το ερχόμενο έτος εμπεριέχει κινδύνους εκτροπής του από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το προσχέδιο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιήλθε στην γνώση της εφημερίδας “El Pais”, τονίζεται πως ο ισπανικός προϋπολογισμός κινδυνεύει να εξοκείλει ως προς τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους, ενώ δεν ικανοποιεί και τους στόχους για μείωση του δημοσίου χρέους.

Η απόφαση των Βρυξελλών ενδέχεται να έχει ευρύτερες πολιτικές συνέπειες στην Ισπανία, με την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών να παραιτείται της προσπάθειας να συντάξει και να εγκρίνει, με την ψήφο και άλλων –κυρίως των αυτονομιστικών—κομμάτων ένα ικανοποιητικό για όλους νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία που υπέβαλε η Ισπανία δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πως οι οικονομικές προβλέψεις της είναι αδύνατες, καθώς με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα το έλλειμμα εκτιμάται πως θα ανέρχεται στο 2,1% του ΑΕΠ, αντί του 1,8% σύμφωνα με τους ισπανικούς υπολογισμούς.

Βέβαια, η Ισπανία δεν είναι Ιταλία και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν της επέστρεψε αυθωρεί και παραχρήμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως έκανε με τη Ρώμη, όμως αυτό δεν σημαίνει και πως το εγκρίνει. Απλώς, αρκείται να σημειώσει τον κίνδυνο μίας δημοσιονομικής εκτροπής, που θα παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τα σημεία που ενδέχεται να εκτροχιάσουν την πορεία του προϋπολογισμού είναι, πρώτον, η αύξηση των κρατικών δαπανών και κατά δεύτερο λόγο οι ανεπαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν βοηθούν την άνοδο της ανάπτυξης. Επιπλέον, η Επιτροπή συνεχίζει να πιέζει τη Μαδρίτη να μειώσει δραστικότερα το δημόσιο χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες,

Η ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  καλεί την Ισπανία να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 0,65% του ΑΕΠ, παραχωρώντας της παράλληλα μία περίοδο χάριτος δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας η χώρα θα μπορεί να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις αυτές, μέχρι του ύψους του 0,50%. Κι αυτό γιατί, βάσει των στοιχείων που είχε υποβάλει η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, οι δημοσιονομικές προσαρμογές κινούνταν μεταξύ 0-1%, γεγονός που σημαίνει πως είτε η Ισπανία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της είτε θα αφήσει την εφαρμογή των προσαρμογών αυτών για το 2020.

Η κ. Καλβίνιο διεμήνυσε στους υπευθύνους των Βρυξελλών, με προεξάρχοντα τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, πως υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση Σάντσεθ να παρατείνει την εφαρμογή των μέτρων του ισχύοντος για το 2018 προϋπολογισμού, σε περίπτωση που τα αυτονομιστικά –βασκικό και καταλανικά– κόμματα αρνηθούν να ψηφίσουν τα μέτρα.

Τι θα γίνει όμως εάν δεν ψηφισθεί ο προϋπολογισμός για το 2019; Στην περίπτωση τούτη, τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την παράταση του προϋπολογισμού που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η ελαφρά τροποποίησή του με τα προσχέδια νόμου για την επιβολή νέων φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο και πάλι δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία αυτών των μέτρων, καθώς η Κομισιόν εκτιμά πως οι τελευταίες προβλέψεις του Οκτωβρίου για την είσπραξη εισόδων της ισπανικής κυβέρνησης ήταν διογκωμένες.

Μετά το Eurogrοup της Δευτέρας, η κ. Καλβίνιο εκμυστηρεύθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί “σχετικές επιφυλάξεις”, αναφορικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019 στην αξιολόγηση του σχεδίου που υπέβαλε η κυβέρνηση. “Η Ισπανία βρίσκεται σε μία σχετικώς ιδιάζουσα κατάσταση εν σχέσει με άλλες χώρες, καθώς δεν κατορθώσαμε να στείλουμε στις Βρυξέλλες τίποτε περισσότερο από το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό”, τόνισε χθες η Καλβίνιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα