Εκτινάχθηκαν 4,8% τα ενοίκια στο Λονδίνο

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία εκτοξεύονται τα ενοίκια στο Λονδίνο, καθώς οι υποψήφιοι ενοικιαστές διαγκωνίζονται για ένα σπίτι εν μέσω μείωσης της προσφοράς, γράφει το Βloomberg.

Τα μισθώματα στη βρετανική πρωτεύουσα σημείωσαν άνοδο 4,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ το επόμενο έτος αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την τεράστια ανισορροπία που παραμένει στην αγορά, με 10 υποψήφιους ενοικιαστές για κάθε διαθέσιμο ακίνητο, σύμφωνα με την κτηματομεσιτικό οργανισμό Propertymark.

Η προσφορά επιβαρύνεται από την έλλειψη νέων κατοικιών και την έξοδο ιδιοκτητών που αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος των στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με φορολογικές επιβαρύνσεις Εν τω μεταξύ, υπήρξε τεράστια αύξηση στη ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα, ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές.

Από την άλλη, η μέση αξία των ακινήτων στη Βρετανία έχει πέσει 2% από το ανώτατο σημείο των 288.000 στερλινών (327.000 ευρώ) τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται 5,5% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ανεπίσημα στοιχεία από τη Nationwide Building Society, ωστόσο, δείχνουν ότι η καθίζηση συνεχίζεται. Η μηνιαία έκθεσή της διαπίστωσε ότι οι τιμές τον Μάρτιο μειώθηκαν 3,1% σε ετήσια βάση, στην πιο απότομη πτώση από τη χρηματοπιστωτικής κρίση του 2009.

«Οι δυσπρόσιτες τιμές θα παραμείνουν σημαντικό εμπόδιο για την αγορά κατοικίας τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πιθανότατα έχουν πιάσει ήδη χαμηλό προς το παρόν», δήλωσε η Γκαμπριέλα Ντίκενς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics. «Περιμένουμε απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών, κατά περίπου 8%.