

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη κάνει εκπομπές αερίων ίσες με τα 2/3 των φτωχότερων (ήτοι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι και πλέον), όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam με τίτλο ” Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%”.
Αν και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι κοινή πρόκληση, κάποιοι ευθύνονται πολύ περισσότερο από άλλους και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός, τόνισε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης ο Μαξ Λόσον μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Όσο πλουσιότερος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσει τις προσωπικές εκπομπές του κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις του» εξήγησε και πρόσθεσε πως «δεν έχει κάποιος ανάγκη από τρίτο αυτοκίνητο, τέταρτες διακοπές, αλλά ούτε (…) και να επενδύει στη βιομηχανία τσιμέντου» .
Η έκθεση
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της έκθεσης είναι πως : το 1% των πλουσιότερων του κόσμου ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, εξαιτίας της κατανάλωσής του. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με 77 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, ή 5,11 δισ. ανθρώπους.
Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται κατά χώρα, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη για παράδειγμα:
- στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια (128.000 ευρώ),
- ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.
- Στη Γαλλία, σε 10 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων έκανε ετήσιες εκπομπές ίσες με αυτές του 50% των φτωχότερων.
Ακόμα κι αν εξαιρεθούν αυτές που οφείλονται στις επενδύσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία,Μπερνάρ Αρνό έχει αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.
«Θεωρούμε πως αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν κλιματική πολιτική που θα είναι προοδευτική, θα προβλέπει δηλαδή πως οι άνθρωποι που κάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές θα καλούνται να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ καλές πολιτικές», έκρινε ο κ. Λόσον.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβληθεί ειδικό τέλος σε όσους παίρνουν πάνω από δέκα πτήσεις τον χρόνο, ή να επιβληθεί φόρος σε επενδύσεις που δεν είναι οικολογικές πολύ υψηλότερος από αυτόν στις πράσινες επενδύσεις, σημείωσε η Oxfam.
Σχετικά Νέα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Κατάρ πιέζει για αποκατάσταση της εκεχειρίας και συνολικό τέλος στις συγκρούσεις στη Γάζα
Το Κατάρ ασκεί πιέσεις για ένα συνολικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και εργάζεται.
Ισραήλ: Δύο ελαφρά τραυματίες από ρουκέτα της Χαμάς στην Ασκελόν
Οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ ανέφεραν ότι δύο γυναίκες ηλικίας 60 ετών υπέστησαν ελαφρά.
Κύπρος: Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες σε κεντρικό δρόμο της Πάφου
Στις φλόγες τυλίχθηκε όχημα το πρωί της Τρίτης, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από.
Ουαλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο
Για «σοβαρή επίθεση» στο Aberfan, στη νότια Ουαλία , μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.