Έκθεση – «φωτιά» για την ελευθερία του Τύπου – Στην 65η θέση η Ελλάδα

Στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου για το 2020 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF). Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης, το 2018 η Ελλάδα βρισκόταν στην 74η θέση, ενώ θα πρέπει να σημειωθει ότι η ελευθερία του Τύπου αφορά 180 χώρες.

Στη μικρή περιγραφή που γίνεται στην έκθεση για τη χώρα μας αναφέρεται ότι «το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Λίγο αργότερα, ένα νέο προεδρικό διάταγμα έθεσε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε πώς αυτή η νέα οργάνωση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Αλλού, οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση της δουλειάς τους, καθώς ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε διαδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αθηνών δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία, ένας φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση μιας καταλήψεως συνελήφθη και κρατήθηκε, ενώ λεηλατήθηκαν τα γραφεία της ‘‘Athens Voice’’ από αναρχική ομάδα».

Σημειώνεται ότι πλέον η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταφέρθηκαν στην επίβλεψη της αρμόδιας διεύθυνσης εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Μάλιστα, τα στοιχεία του 2020 εμφανίζονται βελτιωμένα στον γενικό δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυξήθηκαν τα ποσοστά των χωρών που βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση» σε σχέση με το 2019 κατά δύο μονάδες, στο 13%.

Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Νορβηγία, για τέταρτη συνεχή χρονιά, και ακολουθούν Φινλανδία και Δανία. Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Βόρεια Κορέα, η οποία έχασε μια θέση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Η επιδημία αποτελεί μια ευκαιρία για τις χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης να εφαρμόσουν μια “στρατηγική σοκ”, τη θεωρία που έχει αναπτύξει η Ναόμι Κλάιν: εκμεταλλεύονται το σοκ που νιώθει η κοινή γνώμη και την αποδυνάμωση της κινητοποίησης για να επιβάλλουν μέτρα τα οποία θα ήταν αδύνατο να υιοθετήσουν υπό κανονικές συνθήκες» επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση του 2020 ο γενικός γραμματέας των RSF Κρισόφ Ντελουάρ.

Αυτό ήδη συμβαίνει στην Κίνα (177η στην κατάταξη) και το Ιράν (173η θέση, με πτώση τριών θέσεων) «που έθεσαν σε ισχύ διατάξεις μαζικής λογοκρισίας», αλλά και στην Ουγγαρία (89η θέση, -2) όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πέρασε μία νομοθεσία «κορωνοϊού», η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η πληροφοριοδημία, «η πανδημία των πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια», αποτελεί πρόφαση για την υιοθέτηση καταπιεστικών νομοθεσιών, τόνισε ο Ντελουάρ, προσθέτοντας ότι η ανάμιξη προπαγάνδας, διαφήμισης, φημών και δημοσιογραφίας αποσταθεροποιεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης.

«Στρατοί κρατικών τρολ στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ χρησιμοποιούν το όπλο της παραπληροφόρησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης» υπογράμμισαν οι RSF.

Η επιδημία Covid-19 φαίνεται να επιδεινώνει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Τύπος. Σύμφωνα με τον Ντελουάρ, στη Λιβερία έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν παραδοσιακές εφημερίδες, ενώ στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν χάσει τη δουλειά τους από την αρχή της κρίσης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα