Site icon The Indicator

Εκτείνονται οι πλειστηριασμοί για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία – Στο «σφυρί» έως τον Απρίλιο 32 ακίνητα

Ανεβάζει «στροφές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο μέτωπο των πλειστηριασμών, μετά την ανάπαυλα των εορτών, στο πλαίσιο των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνει για την είσπραξη αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξαναρχίζουν στις 29 Ιανουαρίου με 32 ακίνητα τα οποία κατέχουν φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη, οι οποίοι παρά τις οχλήσεις της φορολογικής αρχής δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση των οφειλών τους.

Πρόκειται για μονοκατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, κτιριακά συγκροτήματα με γραφεία και μονάδες παραγωγής, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θέσεις στάθμευσης με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από 1.500 ευρώ και να φθάνουν πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ.

Το «ηλεκτρονικό σφυρί» της ΑΑΔΕ, έως τις 9 Απριλίου 2025, θα χτυπήσει για τα εξής ακίνητα:

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Εφόσον η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων, αλλά και κατασχέσεις ακινήτων. Μετά την κατάσχεση των ακινήτων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας από τη φορολογική διοίκηση, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου. Από την ημέρα επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στον οφειλέτη, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Exit mobile version