Εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη ο Σάρατζ – Συναντήθηκε με τον Ερντογάν

Εσπευσμένα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της ετοιμόρροπης «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» της Λιβυής Φαγιέζ αλ Σαράτζ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δεν έχει ανακοινωθεί το τι συζήτησαν. Ενδεχομένως πάντως, να σχετίζονται με τις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για τη Λιβύη.

Είναι γεγονός πάντως πως η κυβέρνηση του Σάρατζ δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από τα στρατεύματα του Χαλίφα Χάφταρ που πολιορκούν στην κυριολεξία την Τρίπολη.

Η μάχη που μαίνεται σχεδόν έναν χρόνο για τον έλεγχο της Τρίπολης επιδεινώθηκε την Τρίτη, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, βομβάρδισε για πρώτη φορά λιμάνι της πόλης. Το λιμάνι αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές τροφίμων, όμως χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, την Ιορδανία και Ρώσους μισθοφόρους.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και μπορεί να διευρύνει τα κενά ασφαλείας, που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές μαχητές και διακινητές ανθρώπων, διοχετεύοντας διά θαλάσσης μετανάστες στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης εγκατέλειψε τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και ο Σάρατζ, που επισκέφθηκε το λιμάνι, απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό σήμα από όλους τους διεθνείς παίκτες που προσπαθούν να μας μιλήσουν», δήλωσε ο Σάρατζ λέγοντας ότι αυτό ισχύει επίσης και για τις παράλληλες συζητήσεις με επίκεντρο πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν: «Έχουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό σήμα από αυτό, που είναι η υπεράσπιση του λαού μας».

Φωτογραφίες δείχνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι με μεγάλες μαύρες τρύπες. Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι οβίδες παραλίγο να πλήξουν ένα βυτιοφόρο.

Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου αντάρτες μαχητές υποστηριζόμενοι από τις αεροπορικές επιδρομές των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ανέτρεψαν τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη εξακολουθεί να μην έχει μια κεντρική αρχή. Οι δρόμοι ελέγχονται από ένοπλες παρατάξεις και υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην Τρίπολη και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Αφότου ο ΛΕΣ άρχισε την πορεία προς την Τρίπολη, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 150.000 ανθρώπων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα