

Με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαικής ασφάλειας με 800 δισ. ευρώ και τον τρόπο που θα στηρίξει πλέον η Ευρώπη την Ουκρανία, συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προσερχόμενος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ έχουν φτάσει και συνέχισε αναφέροντας ότι σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο θα συζητήσουμε καταρχάς τις προτάσεις που έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε ως ΕΕ την αποτρεπτική μας δυνατότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι η Ελλάδα αλλά και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε για πολύ καιρό προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι αυτό το οποίο ξεκινάει σήμερα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη μέλη, τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγα να ξοδέψουν περισσότερα, να επιβραβεύσει αυτούς που ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
»Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετες πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών και σήμερα, αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην ισχύ. Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον».
Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί υπάρχει μια πρωτοβουλία προκειμένου να υπογραφεί από όλους τους ηγέτες, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μία διακήρυξη όπου εκεί θα ομονοούν στον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για το θέμα της ενίσχυσης της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας.
Και αυτό γιατί στην σημερινή έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο, η οποία και θα ακολουθήσει, θα τεθεί επί τάπητος η αμυντική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ως προς το πρώτο θέμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να ληφθούν τολμηρά φιλόδοξα μέτρα, τα οποία θα συσχετίζονται ακριβώς με αυτόν τον πολύ σημαντικό χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ένα δεύτερο είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις αμυντικές επενδύσεις. Είναι κάτι το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζει ο κ. Μητσοτάκης στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο, το οποίο έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και εκεί μια πολύ σημαντική παράμετρο στην οποία εστιάζει η ελληνική πλευρά είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Να υπάρχει δηλαδή ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο θέμα των τελευταίων εξελίξεων για την Ουκρανία αυτό που θα υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα πρέπει όλοι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν μια ενιαία φωνή, γιατί αυτό ισχυροποιεί την παρεμβατικότητα τους. Και αυτό γιατί και σε προηγούμενες Συνόδους υπήρχαν διαφοροποιήσεις.
Θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να υπάρχει αμερικανική στήριξη στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και βεβαίως να παραμείνει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την αμερικανική πλευρά στο κομμάτι του να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, αλλά και να συνεχιστεί η στήριξη όλων των κρατών μελών προς την Ουκρανία και παράλληλα στο κομμάτι της αμυντικής θωράκισής της.
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.