Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβρη για την τουρκική προκλητικότητα

Η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σε αυτή τη γραμμή φαίνεται πως θα κινηθούν μέχρι το τέλος της Συνόδου οι δύο ηγέτες, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ζητώντας επιτακτικά συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Την ώρα της που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, μήνυμα στην Άγκυρα έστελνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασσόλι, ο οποίος δήλωσε ότι τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά και το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο.

Παράλληλα, σε συνέχεια των παρεμβάσεων Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως πλέον των όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μήνυμα Σασόλι στην Άγκυρα

Απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη, ο Ντ. Σασσόλι δήλωσε: “Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ένταση στην περιοχή και αυτή πρέπει να μειωθεί”, τονίζοντας ότι “ο Ύπατος Εκπρόσωπος δραστηριοποιείται ήδη επί του θέματος”.

“Σε σχέση με τα γεγονότα, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πολύ ξεκάθαρη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά εδάφη”, επεσήμανε. “Αυτό ισχύει στην Κύπρο και σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα”, είπε. “Αυτά είναι ελληνικά ύδατα, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο”, τόνισε. “Aυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι” είπε. “Είναι η ώρα να μειωθούν οι εντάσεις”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα