Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την “υπόσχεση” Νετανιάχου

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή, για να συζητηθεί η “υπόσχεση” που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη.

“Κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας ο Οργανισμός θα συνεδριάσει κατεπειγόντως την Κυριακή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Τζέντα, για να συζητηθεί η σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση” ανέφερε μέσω του Twitter.

Την Τρίτη, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Νετανιάχου είπε ότι σκοπεύει “να εφαρμόσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας”, εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη αντιστοιχεί στο περίπου 30% της Δυτικής Όχθης, του παλαιστινιακού εδάφους που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι θέλει να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς (δηλαδή το 90%) της κοιλάδας, όχι όμως “τα αραβικά χωριά ή τις πόλεις, όπως την Ιεριχώ”.

Η “υπόσχεση” του Νετανιάχου καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας που την χαρακτήρισε “επικίνδυνη κλιμάκωση”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα