Έκτακτη ενημέρωση από Τσιόδρα – Χαρδαλιά στις 18:00

Οι εξελίξεις γύρω από τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και οι προσπάθειες αντιμετώπισης οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψουν στην ενημέρωση Χαρδαλιας και Τσιόδρας.

O Yφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Σύψας: Επαναφορά sms αν το επιβάλει η κατάσταση

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρει πως αρκετά μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι, ακόμη και η επαναφορά των SMS.

«Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον καθηγητή είναι τα ενδογενή κρούσματα και εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται στην χαλαρότητα που επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι και στα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και άλλες εκδηλώσεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς. Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού».

Οι γάμοι στο επίκεντρο της πανδημίας

Η ενδογενής διασπορά του κορονοϊού είναι αυτή τη στιγμή το πιο ανησυχητικό ζήτημα για τους ειδικούς. Από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, αρκετά αφορούν γάμους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην ίδια πόλη και ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Όμως, κρούσματα εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Το βράδυ σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

66 κρούσματα σε τρεις μέρες στην Αττική

Και η Αττική έχει φέρει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 28, ενώ παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, διότι μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα.

Έτσι, ήδη στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, τα νέα κρούσματα στην περιοχή έφτασαν τα 66. Επιπλέον, το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων συμπίπτει με την έξοδο των Αθηναίων στα νησιά και την περιφέρεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που εντείνει την ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν νέα μέτρα.

Παράλληλα, οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους για συνωστισμό σε νυχτερινά μαγαζιά, μπιτς μπαρ, αλλά και βίλες όπου διοργανώνονται πάρτι στα «κρυφά», καθώς παρά τις ειδοποιήσεις, κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κινδύνους και συνεχίζουν να διοργανώνουν πάρτι όπου εκατοντάδες κόσμου συνωστίζεται χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Στην Μύκονο η αστυνομία δεν έχει σταματήσει να κάνει ελέγχους σε μαγαζιά και βίλες και τη Δευτέρα πρόλαβαν ένα πάρτι που ετοίμαζαν κάποιοι, γεμίζοντας μάλιστα βαν με κόσμο, που μεταφέρονταν σε συγκεκριμένο χώρο για να διασκεδάσει.

Πηγή: news4health.gr

Σχετικά Νέα