EKT: Ζητεί από τις τράπεζες την αναστολή διανομής μερισμάτων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να «παγώσουν» έως τον Οκτώβριο τις διανομές μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών κα να διαθέσουν τα χρήματά τους για τη στήριξη της οικονομίας που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με μεγάλα τμήματα της Ευρωζώνης σε καραντίνα και την οικονομία να οδεύει προς μια ύφεση ενδεχομένως χειρότερη από την ύφεση του 2008, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη παραδεχθεί ότι θα είναι δύσκολο να καταβάλουν μέρισμα φέτος. Όμως πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η ισπανική Santander και οι ιταλικές Intesa Sanpaolo και UniCredit, εμμένουν στα σχέδιά τους να μοιράσουν στους μετόχους μέρος των κερδών της προηγούμενης χρονιάς.

«Για να ενισχυθεί η δυνατότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημίες και να στηρίξουν τη χορήγηση δανείων… δεν θα πρέπει να καταβάλουν μερίσματα για τα οικονομικά έτη 2019 και 2020 τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2020», αναφέρει η ΕΚΤ. «Οι τράπεζες θα πρέπει να αναστείλουν και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών», σημειώνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι παραπάνω κινήσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ.

Η Γερμανική Ένωση Τραπεζών αποδέχθηκε, απρόθυμα μεν, την απόφαση της ΕΚΤ, υπό τον όρο ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο. «Ειδάλλως, θα είναι δύσκολο για τις τράπεζες να βρουν μακροπρόθεσμα επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της Ένωσης, Κρίστιαν Όσιγκ

Υπέρ των αποφάσεων της ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών. Στην Ισπανία η Santander ανακοίνωσε ότι παγώνει το μέρισμα του 2020, που επρόκειτο να δοθεί τον Νοέμβιο, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η Caixabank.

Την πολιτική μερισμάτων θα επανεξετάσουν οι Commerzbank και Aareal Bank της Γερμανίας, ενώ στη Γαλλία, η κυβέρνηση κάλεσε τις επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος διατηρεί μερίδιο να μην καταβάλλουν μερίσματα.

Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα είδος «ανταλλάγματος» αφότου βοήθησε τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» ρευστότητα, ενώ παράλληλα τους προσφέρει μέσω δημοπρασιών φθηνή πίστωση σε δολάρια και ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα