Να συνεργαστούν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των δασμών και να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα προκειμένου να αποφευχθεί ένας “σκληρός” εμπορικός πόλεμος ζήτησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στην ιστοσελίδα των Financial Times (www.ft.com) προειδοποίησε πως εάν δεν γίνει αυτό, τότε o πόλεμος αυτός ενδέχεται να αφανίσει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Μάλιστα η Λαγκάρντ ανέφερε στην πρώτη συνέντευξή της μετά τη δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ στις ΗΠΑ πως η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο για το θέμα των δασμών και να μην κάνει αντίποινα. Επίσης υπενθύμισε πως ο Τραμπ είχε απειλήσει πως θα επιβάλλει γενικά δασμούς έως και 20% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα που δεν προέρχονται από την Κίνα.
Ο εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν καθώς αυτό θα μείωνε το παγκόσμιο ΑΕΠ, είπε μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Μάλιστα έβαλε στο στόχαστρο τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι μπορεί να ξανά κάνει την Αμερική σπουδαία. Πώς θα κάνει ο Τραμπ την Αμερική ξανά μεγάλη, εάν η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται; διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ αλλά και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν για το ότι ο Τραμπ νίκησε στις αμερικανικές εκλογές επειδή φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξαλείψουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τους κατασκευαστές της περιοχής να μετατοπίσουν την παραγωγή τους εκεί.
Η στρατηγική
Επιπλέον η Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ με μια «στρατηγική επιταγών». Δηλαδή ότι η ΕΕ προτίθεται να αγοράσει ορισμένα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο αμυντικός εξοπλισμός. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που μπορεί να συμβεί, από το να εφαρμοστεί μια “καθαρή στρατηγική αντιποίνων” από την οποία δεν θα έβγαινε κανένας πραγματικά νικητής, τόνισε με έμφαση η πρόεδρος της ΕΚΤ. Η Κομισιόν που διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική των 27 κρατών- μελών της ΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει το πώς θα αντιδράσει.
Πάντως μερικές από τις επιλογές που εξετάζονται -σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες- είναι να αυξηθούν οι αγορές αμερικανικών εξαγωγών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα αγροτικά προϊόντα, LNG και τα όπλα.
Επίσης η ΕΕ σχεδιάζει να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινών στρατιωτικών προμηθειών με χρήματα των φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να ευθυγραμμιστεί πιο πολύ με τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει ο Λευκός Οίκος για εμπορικά και γεωπολιτικά θέματα αναφορικά με την Κίνα.
Η σκέψη της Λαγκάρντ και ο εκτιμήσεις οικονομολόγων
Η σκέψη της Λαγκάρντ άλλαξε λίγο κατά τη διάρκεια του 2024 της για το πώς θα χειριστεί τη δεύτερη θητεία Τραμπ, όπως δήλωσε η ίδια στο www.ft.com.Η Ευρώπη έχει την ευθύνη για το πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε μια οικονομία που αγωνίζεται για να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της, συμπλήρωσε. Τώρα είναι στο χέρι των Ευρωπαίων στο πώς θα μετατραπεί αυτή η απειλητική στάση σε πρόκληση στην οποία πρέπει θα να ανταποκριθεί η Ευρώπη, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι «μια μεγάλη αφύπνιση» για την Ευρώπη παρόλο που αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η αυτή έχει εμπλακεί σε κρίση, συμπλήρωσε.
Μάλιστα η Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της δήλωσης του Ντράγκι του ότι η ΕΕ θα έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα για την ανάκτηση της οικονομικής της ανταγωνιστικότητας, αφού αγωνίστηκε για να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. «Η Ευρώπη υστερεί. Αλλά δεν θα έλεγα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά», τόνισε.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων η απειλή του Τραμπ για την επιβολή σημαντικών δασμών στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατασκευαστές του Πεκίνου να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με τα προϊόντα τους. Και αυτό θα απειλούσε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων όπως ανέφεραν οι ίδιοι.
Η διάθεση φθηνών προϊόντων θα επιδείνωνε τις εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα. Η τελευταία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ και αυτό θα ασκούσε περαιτέρω πίεση σε μια περιοχή που μαστίζεται από οικονομική στασιμότητα από την έναρξη της εκδήλωσης της πανδημίας Covid-19. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά ένα τέτοιο «σενάριο αναδρομολόγησης» για τα κινεζικά προϊόντα, σημείωσε η Λαγκάρντ.
Σχετικά Νέα
-
UnitedHealthcare: Το μήνυμα που άφησε ο ένοπλος στο σημείο της δολοφονίας του CEO – Οι απειλές και οι αγωγές
Ασύλληπτος παραμένει ο ένοπλος που πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπράιν Τόμσον, CEO της UnitedHealthcare,.
-
Γερμανία: Σολτς «αδειάζει» Μπέρμποκ για το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαψεύδοντας.
-
Το σχέδιο του Τραμπ για τις μαζικές απελάσεις μεταναστών δεν είναι ρεαλιστικό, διαμηνύει η Κούβα
Το σχέδιο του αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών.
-
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει ως «κατασκευασμένη» την έκθεση της Διεθνείς Αμνηστίας που μιλά για γενοκτονία στη Γάζα
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε σήμερα ως «εντελώς κατασκευασμένη» την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με την οποία.