ΕΚΤ: Σε υψηλό 10ετίας ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη

Με υψηλό ρυθμό ενισχύθηκε ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο εταιρικός δανεισμός επεκτάθηκε με τον καλύτερο ρυθμό για φέτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες κλείνουν τις πιστώσεις εν μέσω μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Η αύξηση του εταιρικού δανεισμού αυξήθηκε στο 3,9% τον Απρίλιο από 3,6% τον Μάρτιο. Πρόκειται για μια μεγάλη άνοδο, ακόμα κι παραμένει κάτω από τα μετά κρίσης υψηλά επίπεδα του 4,3% τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει η ΕΚΤ.

Υπό το πρίσμα της ραγδαίας επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της αδύναμης ζήτησης στις εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης, η ΕΚΤ βάζει στην άκρη τα σχέδια για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και αντ’ αυτού ανακοινώνει επιπλέον μέτρα στήριξης ώστε να βοηθήσει τον τραπεζικό δανεισμό και να δώσει ώθηση σε μια οικονομία που εξακολουθεί να είναι ασθενική.

Ο φόβος ότι οι τράπεζες ενδέχεται να κλείσουν την κάνουλα των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις εν μέσω επιβράδυνσης, αναγκάζει την ΕΚΤ να δώσει στις τράπεζες μια νέα σειρά εξαιρετικά φθηνών δανείων με απώτερο στόχο να δώσουν φρέσκο χρήμα στις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν.

Σχετικά Νέα