

Σε τέταρτη μείωση επιτοκίων για το 2024 προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ, όπως αναμένονταν, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%.
Παράλληλα επισημαίνεται πως το βασικό της επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται με τη μείωση στο 3%. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας μείωσε σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. Επίσης επισημαίνεται πως το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων διαμορφώνονται στο 3 %, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης ανέρχεται στο 3,15% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώνεται στο 3,40%. Αυτό θα ισχύσει από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Για τον πληθωρισμό
Μεταξύ άλλων η ΕΚΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνεται ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,4% το 2024, στο 2,1% το 2025, στο 1,9% το 2026 και στο 2,1% το 2027. Ενώ ο δομικός πληθωρισμός ( χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια και τα τρόφιμα) εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,9% το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027
Τέλος επισημαίνεται πως η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,7% το 2024, με 1,1% το 2025, με 1,4% το 2026 και με 1,3% το 2027.
Σχετικά Νέα
Διαδηλώτριες έκαψαν εγκαταστάσεις κινεζικής εταιρείας εξόρυξης ζιρκονίου στη Γουινέα – Μπισάου, διαμαρτύρονται για την περιβαλλοντική καταστροφή
Φωτιά έβαλαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται Κινέζοι επιχειρηματίες, γυναίκες στην Γουινέα-Μπισάου,.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.