ΕΚΤ: Μόνιμα τα έκτακτα μέτρα, όπως τα αρνητικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση

Είναι εδώ για να μείνουν τα έκτακτα μέτρα (αρνητικά επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση και μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια), που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.

«Το πρώτο μάθημα είναι ότι αυτό που παρουσιάσαμε ως έκτακτα, προσωρινά όπλα θα είναι μακροχρόνια», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας στο διαδικτυακό σεμινάριο του Aix-en-Seine την Κυριακή. «Οι Γερμανοί έχουν γίνει Κεϋνσιανοί», είπε χαρακτηριστικά ο Villeroy.

Η πανδημία του Covid -19 άλλαξε μόνιμα την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, «κλειδώνοντάς την» σε ένα πιο ευρύ σύνολο νομισματικών εργαλείων και αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινού δημοσιονομικού σχεδίου, επεσήμανε.

«Έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από την ανυπόφορη μακροοικονομική αντιπαράθεση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ευρώπη, μεταξύ μιας κοινής νομισματικής πολιτικής και των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών. Η ευκαιρία που έχουμε είναι μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε ο Γάλλος τραπεζίτης.

Ο κορονοϊός έπληξε την οικονομική επέκταση της Ευρώπης προτού η ΕΚΤ καταφέρει να θέσει μπρος τα γενναία νομισματικά κίνητρα, που εφάρμοσε την τελευταία 10ετία, προκειμένου να ενισχύσει με ρευστότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνει το Bloomberg.

Ταυτόχρονα, η πανδημία ανάγκασε την ΕΕ να αναιρέσει από την εστίασή της τη μείωση του χρέους και ώθησε κράτη όπως η Γερμανία να ξεπεράσουν τον αρνητισμό τους σε έναν διευρυμένο κοινό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτείται από κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν νέα Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου για να καταλήξουν στις λεπτομέρειες του Ταμείου ανάκαμψης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διχασμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα