

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η πολιτική της ΕΚΤ για κάποιο διάστημα ακόμη, προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης έναντι επίμονων διεθνών κινδύνων.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογράμμισαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης “ακόμη και ενδεχόμενης ανάκαμψης” της οικονομικής δραστηριότητας στις 19 χώρες της ευρωζώνης η οποία έχει πληγεί από την πρόσφατη επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο.
Επίσης, τα πρακτικά της συνεδρίασης αποκάλυψαν ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους που ποικίλλουν, από γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι και αύξηση του προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές.
Η συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου είχε λάβει χώρα πριν από το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού. Τα πρακτικά της συνεδρίασης δεν έκαναν καμία αναφορά στον ιό.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο -0,5% τον Σεπτέμβριο και ξεκίνησε εκ νέου ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για να τονώσει την εστιασμένη σε εξαγωγές οικονομία της ευρωζώνης.
Τα στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ έχει ωφελήσει την οικονομία με την υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης.
“Συμφώνησαν ότι η νομισματική πολιτική έπρεπε να παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική για μια παρατεταμένη περίοδο του χρόνου από τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ μακριά” αό τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.
Προειδοποίησαν δε ότι παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι δασμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν στη θέση τους.
Τόνισαν ακόμη πως μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες.
Σχετικά Νέα
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της.
Ουρουγουάη: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος Μουχίκα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ.
Φεστιβάλ των Καννών: Η Ζιλιέτ Μπινός αποτίει φόρο τιμής στην Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Φάτιμα Χασούνα που σκοτώθηκε στη Γάζα
Η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός απέτισε φόρο τιμής στην Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Φάτιμα.
Αδέρφια Μενέντεζ: Ξεκίνησε η επανεξέταση που θα κρίνει αν θα αποφυλακιστούν έπειτα από 29 χρόνια
Ο δικαστής του Λος Άντζελες κλήθηκε να αποφασίσει την Τρίτη (12.05.2025) αν τα αδέρφια.