Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούν 14th, 2016

EKT: Ετοιμάζει swap της στερλίνας με το ευρώ σε περίπτωση Brexit

621f08cc8aeb4abba74594b1a4ea24baΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να ανοίξουν γραμμές swap, για την ανταλλαγή των νομισμάτων τους με τη στερλίνα, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit, ελπίζοντας να θωρακίσουν την πραγματική οικονομία.

Με τις λεγόμενες swap lines, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες θα είναι έτοιμες να ανταλλάξουν σε απεριόριστη ποσότητα τα νομίσματά τους, εάν η αποδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών αφήσει τράπεζες και εξαγωγείς χωρίς συνάλλαγμα.

Οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής φοβούνται ότι ένα Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τη Βρετανία, παραλύοντας τις αγορές συναλλάγματος και επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη, στο βαθμό που οι εταιρείες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ξένο νόμισμα για τις τρέχουσες συναλλαγές τους.

Πράγματι, η ΕΚΤ θα δεσμευθεί δημόσια να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Αγγλίας, εφόσον το δημοψήφισμα βγάλει Brexit, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo