Εκρηκτικός μηχανισμός στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Σε ποινικές αποφάσεις επικεντρώνονται οι έρευνες των αρχών

Σε κύκλους ποινικών και σε υποθέσεις που είχε χειριστεί η πρόεδρος εφετών στρέφονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του αποστολέα του φακέλου -βόμβα που εξουδετερώθηκε χθες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης περιείχε ζελατοδυναμίτιδα ικανή να ισοπεδώσει τα γραφεία του τρίτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου.

Ο φάκελος με τη βόμβα είχε φτάσει πριν από δέκα μέρες στο γραφείο της προέδρου Εφετών με αποστολέα την ένωση δικαστών και εισαγγελέων δεν είχε ανοιχτεί όμως λόγω αναρρωτικής άδειας. Χθες ο σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, όταν τον είδε υποψιάστηκε κάτι και ζήτησε να ελεγχθεί, έτσι αποφεύχθηκε η έκρηξη.

Μετά την εξουδετέρωση της βόμβας οι έρευνες στρέφονται σε κύκλους ποινικών. Η αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει την έρευνα αναζητά τη διαδρομή της βόμβας, δηλαδή πώς και που κινήθηκε αυτός ο φάκελος μέχρι να φτάσει στο γραφείο του τρίτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου, ποιος την έστειλε και ποιοι ήταν αυτοί που τη διακίνησαν είτε από έξω είτε στο εσωτερικό του μεγάρου. Το θετικό είναι ότι οι πυροτεχνουργοί έκαναν χειρουργικές κινήσεις και έχουν αφήσει σχεδόν ανέπαφο τον μηχανισμό και έτσι υπάρχει «έδαφος» για τους εγκληματολόγους της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εξετάσουν κάθε στοιχείο αξιοποιήσιμο πάνω στο συγκεκριμένο μηχανισμό. Η βόμβα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημία, καθώς εκτιμάται ότι η εκρηκτική ύλη υπερβαίνει το μισό κιλό, ενώ προστίθενται καλώδια, μπαταρίες και πυροκροτητής. Αναζητείται από την αντιτρομοκρατική το άτομο που παρέδωσε το φάκελο στο γραφείο του τρίτου ορόφου, που παρίστανε τον υπάλληλο κούριερ, χωρίς να αφήσει την απαραίτητη απόδειξη. Η επίθεση δεν έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατίας με ιδεολογικό πρόσημο, αλλά ακόμη και αυτό δεν έχει αποκλειστεί.

Ήταν 14 Μαΐου 2010 όταν έκρηξη είχε συνταράξει το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης από την βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο υπόγειο. Έκτοτε κάθε πρωί το δικαστικό μέγαρο ελέγχει ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος για εκρηκτικά με τα κενά ασφαλείας όμως να παραμένουν.

Με απόφαση της αστυνομίας από σήμερα έκλεισε η πλαϊνή είσοδος από την πλευρά του πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου και πλέον υπάρχει μία και από την άλλη ενισχύθηκε η φρουρά της εισόδου με επιπλέον αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα