Εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης: Αυξημένη η ζήτηση για τεστ και φάρμακα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές στη χώρα καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2, καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV) με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει της Πρωτοχρονιάς για περαιτέρω διασπορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, καταγράφεται αύξηση της διασποράς ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 37%. Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 62 θάνατοι και 54 οι διασωληνωμένοι ασθενείς ενώ παράλληλα, ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1 -υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Για το λόγο αυτό το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην ανακοίνωση συστάσεων, μεταξύ άλλων, για χρήση μασκών στα ΜΜΜ, τους κλειστούς χώρους και τα νοσοκομεία. Για τους ειδικούς η επιστροφή της μάσκας είναι επιβεβλημένη συνιστώντας να τη χρησιμοποιείται σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολισμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φέτος είναι πολύ χαμηλά.

Έτσι μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

«Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από τη στιγμή που έχουμε πλέον στη διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία, όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Εως τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης

Η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού covid-19 που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου και δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας, εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, 1.496 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες. Η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, αναφέρει.

Ακόμη, ο ίδιος δίνει χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Γιατί έχουμε έξαρση των κρουσμάτων – Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.

Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τα μέτρα προφύλαξης
Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής. Πρέπει οι πολίτες, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης».

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και πιθανόν να θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου». Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο, και αυτό θα δημιουργήσει μια αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.

Η μάσκα
Ο κ. Μαγιορκίνης συστήνει σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως και όταν επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες.

Το πλύσιμο των χεριών
Πλένουμε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό χεριών. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μύτη και το στόμα αν δεν έχουμε απολυμάνει τα χέρια μας.

Απομόνωση
Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, μείνετε σπίτι για 5 μέρες

Αντιική θεραπεία
Επίσης, με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει τα ευάλωτα άτομα να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ώστε να ξεκινήσουν άμεσα αντιική θεραπεία.

Αυξημένη ζήτηση σε αντιικά φάρμακα, αντιβιώσεις και τεστ λόγω της έξαρσης των ιώσεων – Έντονη η κίνηση στα φαρμακεία

Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιιικα φάρμακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορονοϊό.

Ισχυρές είναι οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δομές υγείας, όσο και για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ,ertnews.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα