

Ερευνητές από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εκπαίδευσαν με επιτυχία ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης να διακρίνει μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων σε επτά διαφορετικά είδη ζώων (δύο είδη αλόγων, πρόβατα, γουρούνια, αγριόχοιρους, κατσίκες, αγελάδες). Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο, προκειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των ζώων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό iScience, το μοντέλο αφού ανέλυσε τα ακουστικά μοτίβα των φωνητικών εκφράσεων των ζώων, πέτυχε εντυπωσιακή ακρίβεια 89,49%, σηματοδοτώντας την πρώτη μελέτη που ανιχνεύει τη συναισθηματική ένταση των ειδών με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Αναλύοντας χιλιάδες φωνητικές εκφράσεις ζώων σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, οι ερευνητές εντόπισαν βασικούς ακουστικούς δείκτες της συναισθηματικής έντασης.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για το αν το συναίσθημα ήταν θετικό ή αρνητικό περιλάμβαναν αλλαγές στη διάρκεια, την κατανομή της ενέργειας, τη βασική συχνότητα και τη διαμόρφωση του εύρους.
Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους συγγραφείς ότι αυτά τα μοτίβα ήταν αρκετά συνεπή σε όλα τα είδη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θεμελιώδεις φωνητικές εκφράσεις των συναισθημάτων έχουν διατηρηθεί εξελικτικά.
«Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα συναισθήματα σε πολλαπλά είδη βάσει των φωνητικών μοτίβων.
Έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην ευημερία και στη διατήρηση των ζώων και στη διαχείριση της κτηνοτροφίας επιτρέποντάς μας να παρακολουθούμε τα συναισθήματα των ζώων σε πραγματικό χρόνο» Τονίζει η Έλοντι Μπρίφερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας και μία από τους συγγραφείς της μελέτης
Σχετικά Νέα
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.
Πρωταπριλιά: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί λέμε ψέματα αυτή την ημέρα
Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, δηλαδή την Πρωταπριλιά, αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα.
Ανακαλύφθηκαν μυστηριώδη ραδιοφωνικά σήματα από τον Γαλαξία μας που εκπέμπονται κάθε δύο ώρες – Τι ανακοίνωσαν αστρονόμοι
Αστρονόμοι ανακάλυψαν άγνωστη μέχρι σήμερα πηγή ραδιοπαλμών μέσα στον Γαλαξία μας. Η ανακάλυψη ανοίγει.
Ρομπότ μαθαίνουν πώς να κινούνται παρακολουθώντας τον εαυτό τους
Ρομπότ μπορούν να μάθουν τη δομή του σώματός τους και τον τρόπο με τον.