Εκπαιδευόμενος πιλότος προσγείωσε αεροπλάνο όταν ο εκπαιδευτής του λιποθύμησε στο μάθημα

Ένας εκπαιδευόμενος πιλότος στην Αυστραλία προσγείωσε με ασφάλεια ένα μικρό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια μαθήματος πτήσης, με τον εκπαιδευτή του να έχει λιποθυμήσει στα χειριστήρια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Μαξ Σιλβέστερ στη Δυτική Αυστραλία έστειλε σήμα κινδύνου στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας περίπου μία ώρα μετά την απογείωση το Σάββατο, όταν ο εκπαιδευτής του κατέρρευσε δίπλα του. Οι ελεγκτές στο αεροδρόμιο του Περθ τον βοήθησαν να προσγειώσει το αεροπλάνο, με τον Σιλβέστερ να επαινείται για τις γρήγορες αντιδράσεις και την ψυχραιμία του.

Στην κλήση εκτάκτου ανάγκης, το ηχητικό της οποίας δόθηκε αργότερα στη δημοσιότητα, περιέγραψε την κατάσταση του εκπαιδευτή του πριν αρχίσει να λαμβάνει οδηγίες για τον χειρισμό του αεροσκάφους. «Προσπαθώ να τον κρατήσω όρθιο, αλλά συνεχίζει να πέφτει» λέει στον ελεγκτή.

Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει πώς να πετάει το αεροπλάνο, τύπου Cessna, απαντά «είναι το πρώτο μου μάθημα». Ο Σιλβέστερ είχε κάνει άλλα δύο μαθήματα πριν τη συγκεκριμένη πτήση, αλλά ήταν η πρώτη επαφή που είχε με το συγκεκριμένο αεροπλάνο και δεν είχε δοκιμάσει να προσγειωθεί ξανά στο παρελθόν.

Μέρος της συνομιλίας τους είχε ως εξής:

«Ξέρεις πώς να ελέγχεις το αεροπλάνο;»

«Πολύ πολύ λίγο. Είναι το πρώτο μου μάθημα».

«Ο εκπαιδευτής σου αυτή τη στιγμή…είναι αναίσθητος;»

«Έχει γείρει στον ώμο μου. Προσπαθώ να τον κρατήσω όρθιο. Συνεχίζει να πέφτει»

«Έχεις προσγειώσει αεροπλάνο μόνος σου ή με κάποιον άλλο μαζί στα χειριστήρια στο παρελθόν;»

«Όχι».

Αφού έκανε μια σειρά γύρων γύρω από το αεροδρόμιο Τζάντακοτ στο Περθ για περίπου μια ώρα, κάνοντας εξάσκηση σε προσεγγίσεις, εν τέλει προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, όπου τον περίμεναν η οικογένεια και τα συνεργεία διάσωσης. Ο εκπαιδευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

huffingtonpost.gr

Σχετικά Νέα