Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με 151 ψήφους από το 2020

Νέα δεδομένα δημιουργεί η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, αντί για τον Οκτώβριο που αρχικά προγραμμάτιζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει όλο το χρονικό περιθώριο να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος έως το τέλος του 2019 και, συνεπώς, -εφόσον όπως όλα δείχνουν η ΝΔ θα κερδίσει την αναμέτρηση-να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και με 151 ψήφους.

Για την εκλογή του νέου Προέδρου, δηλαδή, θα αρκούν οι ψήφοι απλώς της πλειοψηφία, εφόσον, βεβαίως νωρίτερα δεν επιτευχθεί ευρύτερη πλειοψηφία στην πρόταση της νέας πλειοψηφίας. Συνεπώς, ουδείς θα μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή του νέου Προέδρου, αν και η υπερψήφισή του μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας θα τον καθιστά «κομματικό Πρόεδρο», γεγονός που παραπέμπει στην ουσιαστική ανάγκη για ευρύτερη πλειοψηφία. Ούτως ή άλλως, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα δεν θα είναι πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Προκόπης Παυλόπουλος, παρότι δεν τον ψήφισε το 2015, καθώς ο νυν Πρόεδρος έχει πλέον μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία, ενώ τον έχει ήδη προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στο πρόσωπό του να επιτυγχάνεται μια ευρύτατη πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει το αργότερο τον προσεχή Φεβρουάριο.

Για την άνετη δε ολοκλήρωση της δεύτερης -και τελικής-φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες και, συνεπώς, η νέα κυβέρνηση μπορεί άνετα να την ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους και, άρα, να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και με 151 ψήφους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα