Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ψήφισαν 147.000 – Πάνω από το 25% νέα μέλη

Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε 147.000 ψήφους, εκ των οποίων 40.000 είναι νέα μέλη, ανέρχεται η συμμετοχή για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 570 κάλπες έκλεισαν μετά από παράταση, λόγω της αυξημένης συμμετοχής. «Υπάρχει εντολή της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών, τόνισε λίγο πριν από τις 22.30 ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος καλωσόρισε τα νέα στελέχη κι ευχαρίστησε όλους όσους ψήφισαν διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα θα ανταποκριθεί στην αγωνία της κοινωνίας η οποία κι εκφράζεται από την τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, δήλωσε στις 19:30 πως 130.535 έχουν ψηφίσει ήδη ενώ περίπου μια ώρα μετά η συμμετοχή υπολογίστηκε σε πάνω από 140.000 με 39.000 να είναι τα νέα μέλη. Μετά τις 23.00 θα γίνει γνωστό αν θα χρειαστεί και δεύτερος εκλογικός γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου. «Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί ηχηρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και ότι από εμάς περιμένουν τις παρεμβάσεις για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης. ενώ περισσότερα από 40.000 έγιναν νέα μέλη του κόμματος μέσα σε λίγες ώρες.

Πάνω 1.100 άτομα που ψήφισαν από το εξωτερικό.

Το μαζικό «παρών» των χιλιάδων μελών του κόμματος που προσέρχονται στις κάλπες δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην Πλάκα.

«Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά». «Κι εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια», δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός της.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, δήλωσε πραγματικά συγκινημένος «από την κοσμοσυρροή σήμερα». «Πάρα πολύς κόσμος, είπε, συστήνοντας υπομονή σε όσους περιμένουν στις ουρές για να ψηφίσουν. «Είναι απρόσμενη η προσέλευση αλλά αξίζει τον κόπο γιατί η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο, μια προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου, τους πόρους του τόπου και να λύνει τα προβλήματα του τόπου», είπε.

Μακριά από αντιλήψεις που θέλει ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Στην Καλλιθέα ψήφισε από την άλλη, ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και την Αριστερά και έχουμε μεγάλη δυνατότητα ακόμα μέχρι το βράδυ πάρα πολλοί φίλοι και μέλη να λάβουν μέρος στη διαδικασία της εκλογής, να έχουμε μεγάλη συμμετοχή γιατί το θεωρώ σημαντικό, γιατί πρέπει να αλλάξουμε πορεία.

Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ιωνία, ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς».