Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή με πρωτιά της Αριστεράς-Ο γρίφος της επόμενης μέρας

Μέσα σε κλίμα πόλωσης στη Γαλλία οι κάλπες έβγαλαν ένα απρόσμενο αποτέλεσμα με τον συνασπισμό των κόμματων της Αριστεράς να αναδεικνύεται νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, μπροστά από την κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, που ήλπιζε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Ipsos το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τους Κομμουνιστές, αναμένεται να εξασφαλίσει από 171 έως 187 έδρες, έναντι 152 έως 163 του κεντρώου στρατοπέδου του Μακρόν και 134 έως 152 της ακροδεξιάς των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους και 63-68 των Ρεπουμπλικανών και άλλων δεξιών κομμάτων.

Βάσει αυτών των εκτιμήσεων καμία παράταξη ή κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη αυτοδυναμία των 289 εδρών επί συνόλου 577 στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι προβλέψεις για την κατανομή των εδρών στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας βασίζονται σε πρώτες εκτιμήσεις και αρκετά μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ώρες όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
ακυβερνησία
συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων
Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής το κόμμα της Λεπέν όδευε προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα, αλλά στους πυρετώδεις πολιτικούς ελιγμούς των τελευταίων ημερών το στρατόπεδο του Μακρόν και οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της εξουσίας στην ακροδεξιά.

Εκατοντάδες αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τις εκλογές για να αποφευχθεί μια διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν με αρχικό στόχο να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αποτέλεσμα που φάνταζε πιθανό πριν από μια εβδομάδα. Αλλά οι οι προσπάθειές τους -«παρά φύση» συμμαχία τη χαρακτήρισε ο Μπαρντελά – φαίνεται ότι παρέδωσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο άλλο άκρο της γαλλικής πολιτικής, την άκρα αριστερά.

Μένει μέχρι να φύγει ο Ατάλ – Ο Μακρόν μελετά το εκλογικό αποτέλεσμα
Η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας με τον Μακρόν να αναμένεται, όπως επιτάσσει η παράδοση, να δώσει την εντολή σε πολιτικό από την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Εθνοσυνέλευσης.

Το γραφείο του είπε ότι ο Μακρόν θα μελετήσει το αποτέλεσμα και θα περιμένει την τελική διαμόρφωση της νέας σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει τις «αναγκαίες αποφάσεις».

Ο νυν πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου για όσο απαιτείται, δεν γίνεται αλλιώς παραμονή τόσο σημαντικών γεγονότων», είπε ο Ατάλ.

Η νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου πάντως προβλέπεται να πυροδοτήσει συναγερμό στους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για την πορεία της γαλλικής οικονομίας. Η αριστερή συμμαχία έχει υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμά του», διακήρυξε ο Μελανσόν αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την παράταξη Μακρόν.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφορετικών συμμαχιών λέγοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ακολουθεί την πυξίδα του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου σημειώνοντας ότι δουλειά της αριστερής συμμαχίας τώρα, με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα της, είναι να προσδιορίσουν ένα πρότζεκτ, να «βρουν έναν δρόμο» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του γαλλικού λαού. «Ένα πράγμα θέλουμε, να ξαναβρεί η χώρα τον εαυτό της, είναι πολύ κατακερματισμένη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει τα ηνία σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας».

Politico για τις γαλλικές εκλογές: Μετέωρα ερωτηματικά για τη νίκη της αριστεράς
Σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική νίκη της Αριστεράς στον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία το Politico σημειώνει ότι παραμένουν κάποια μετέωρα ερωτηματικά.

Όπως σημειώνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προβλέπεται να εξασφαλίσει κάτω από 200 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση— πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι «μια υποθετική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, εάν η ακροδεξιά και ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν συνεργαστούν σε πρόταση μομφής εις βάρος της».

Πέραν τούτου, σημειώνει το ίδιο μέσο, μια αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θα αναγκαζόταν να πείσει δεκάδες βουλευτές από άλλους συνασπισμούς σε κάθε ψηφοφορία.

Θα τεθεί επίσης το ζήτημα της ηγεσίας εντός της αριστερής συμμαχίας. Η Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν αναμένεται να ενισχύσει την ομάδα της στην Εθνοσυνέλευση και να παραμείνει η κύρια αριστερή δύναμη, αλλά ένα αναζωογονημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να κάνει τη φωνή του να ακουστεί.

Σε αντίθεση με την παράταξη υπέρ του Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, η αριστερή συμμαχία δεν καθόρισε προεκλογικά ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση που έκοβε πρώτη το νήμα. Κι όπως σημειώνει το Politico οι Σοσιαλιστές και η Ανυπότακτη Γαλλία επί μήνες εξαπέλυαν επιθέσεις αλλήλοις κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές προτού συμφωνήσουν βιαστικά να συνεργαστούν μετά την απόφαση-σοκ του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα