«Εκλογές» στα Κατεχόμενα: Νικητής ο εκλεκτός του Ερντογάν

Νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα με 51,74% έναντι 48,26% ανακηρύχθηκε ο Ερσίν Τατάρ, με τη βοήθεια του καθεστώτος Ερντογάν και τη συμβολή 67.385 Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκλογέων.

Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και επισημαίνει: «Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα».

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε διά μηνύματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε μαζί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες». Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των Κατεχομένων

Σχετικά Νέα