Εκλογές – Γερμανία: Θρίλερ δείχνουν τα exit poll

Έκλεισαν πριν λίγο οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές 2021 και το πρώτο exit poll δίνει το πρώτο στίγμα.

Στο πρώτο exit poll που μόλις έγινε γνωστό ο Ολαφ Σολτς συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ποσοστό που έχει και ο ο Αρμιν Λάσετ.

Ειδικότερα, η αυλαία έπεσε στην πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία που θα καθορίσει ποιος θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και ατμομηχανής της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

SPD (Όλαφ Σολτς) 25%

CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%

Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%

FDP (Φιλελεύθεροι) 11%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%

Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Ωστόσο, σύμφωνα με το exit poll του ZDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης)

SPD 26%

CDU/CSU 24%

Πράσινοι 14,5%

Φιλελεύθεροι 12%

ΑfD 10%

Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Σε μια εκστρατεία που κυριάρχησε μεταξύ άλλων το θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι αυξήσεις στους φόρους στα παχύτερα πορτοφόλια και άλλα εσωτερικά θέματα, και οι τρεις υποψήφιοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στη θέση του φαβορί και η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες έδειχνε τους Σολτς και Λασετ με απόσταση αναπνοής. Ο συντηρητικός διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία της CDU, Άρμιν Λάσετ δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει το εκλογικό σώμα και στηρίχθηκε στην καγκελάριο για να ενώσει τη βάση των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά και οι έτεροι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν τη γοητεία της Μέρκελ, γεγονός που εξηγεί γιατί η κούρσα ήταν τόσο αμφίρροπη και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στο Βερολίνο αναμένονται τόσο απρόβλεπτοι όσο και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης.

Τα βλέμματα στραμμένα σε τρία κόμματα: Πράσινους, Φιλελεύθερους και στο Αριστερό Κόμμα
Οι Πράσινοι ήταν για κάποιο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο επικεφαλής της κούρσας στις δημοσκοπήσεις, αλλά είδαν την υποστήριξη προς το κόμμα τους να συρρικνώνεται σταθερά. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς όσο και τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, CDU /CSU υπολογίζουν στους Πράσινους ως πιθανούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τα πάνε όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις ή χειρότερα, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Οι Φιλελεύθεροι βρίσκονταν στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αναμένεται να παίξουν ρόλο κλειδί στο μετεκλογικό τοπίο. Αν ο Σολτς ή ο Λάσετ χρειαστούν τρίτο κόμμα για να διασφαλίσουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ θα βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και θα επιδιώξει το πόστο του υπουργού Οικονομικών με έμφαση στη λιτότητα.

Το αριστερό Die Linke βρισκόταν στην έκτη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά μικρές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Αν κερδίσουν αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσουν στους Σοσιαλδημοκράτες μια πλειοψηφία με τους Πράσινους, τότε ο Σολτς αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τη βάση του SPD να διαπραγματευτεί μαζί τους, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα αριστερά για τη Γερμανία. Αν όμως δεν περάσουν το 5% – όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή, τότε μπορεί να σχηματιστεί δικομματικός συνασπισμός μεταξύ SPD και Πρασίνων ελευθερώνοντας τα χέρια του Σολτς.

Live τι μεταδίδουν τα κανάλια στη Γερμανία

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα