Εκλογές ακραίας πόλωσης και τοξικότητας δείχνει το κλίμα στη Βουλή

Η τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται το βράδυ της Πέμπτης με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο το συμπέρασμα έχει ήδη εξαχθεί. Και δείχνει ότι τα κόμματα αποφάσισαν να πορευτούν προς τις εκλογές επιλέγοντας την οδό της πόλωσης και της τοξικότητας.

Ήταν φανερή και η διάθεση των κυβερνητικών στελεχών να εγκαταλείψουν την παθητική στάση των προηγούμενων μηνών και να απαντούν στην αντιπολίτευση στους ίδιους ακριβώς τόνους στους οποίους εκφράζεται η μομφή περί συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος.

Ακόμα και η στάση απέναντι στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας άλλαξε δείχνοντας ότι στη Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσουν ως ενιαίο σώμα τα τέσσερα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας. Στην αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου ότι τα χέρια των κυβερνητικών στελεχών είναι βουτηγμένα στο αίμα, ο κ. Βορίδης, ο οποίος χθες της είπε ότι έχει πρόβλημα και πρέπει να κληθεί ο γιατρός τη χαρακτήρισε ως την “επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας”. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης της απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους λέγοντάς της ότι δεν είναι γενική εισαγγελέας της χώρας.

“Σας έχω εξηγήσει ότι είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα για εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον βλέπατε θα τον κρίνατε ένοχο – κρίμα που δεν έχουμε θανατική ποινή  – και θα τον βάζατε ισόβια, όποιος και αν ήταν” είπε ο υπουργός  για να συνεχίσει “Είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω ακούσει ή συνομιλήσει σε κοινοβούλιο ή αλλού. Σε κοινοβούλια όλου του κόσμου που να μετέρχεται τέτοια επιχειρήματα. Να μας μιλάτε για τα θύματα μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Επιτομή της χυδαιότητας άνευ προηγούμενου. Οι συνάδελφοι μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας” είπε ο κ. Βορίδης.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη μιλώντας για Πρόεδρο εντολοδόχο συμφερόντων.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή και το χειροκρότημα των βουλευτών  της Νέας Δημοκρατίας είπε:

“Ποιον χειροκροτούσαν; Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Κουβέντα δεν είπε για το πόρισμα της αρχής διαφάνειας που είχε στο συρτάρι του. Κουβέντα για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που έγινε γιατί υπήρχε διαφθορά. Τίποτα δεν είπατε επί της ουσίας. Αλαζονεία. Σήμερα με το χειροκρότημα σας σε αυτή την τοποθέτηση επι της ουσίας όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για την συμπεριφορά και τις πράξεις του υπουργού που δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά από μια εβδομάδα έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι».

Κ.Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα ποτέ

Το ενδιαφέρον στράφηκε στην ομιλία του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή.

“Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία”, τόνισε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία. “Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα”, τόνισε .

“Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος, που από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει απ’ όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.

“Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media”, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι κατά το Σύνταγμα για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται τουλάχιστον 151  ψήφοι.

Live – Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα