Εκλογές 2023: Ψήφισε το 76,3% των αποδήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κάλπες για τους απόδημους Ελληνες του Ηνωμένου Βασιλείου  έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%.

Στο Λονδίνο ψήφισαν 2904 άτομα από 3,858 εγγεγραμμένους

Στις άλλες πόλεις (Γλασκώβη Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους.

Οι Έλληνες στο ΗΒ υπολογίζονται περίπου στους 170 χιλιάδες.

Όλα πήγαν αρμονικά σύμφωνα και με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο κ. Ιωάννη Τσαούση, και δεν υπήρξε καθυστέρηση κλεισίματος σε κανένα εκλογικό τμήμα.

Υπολογίζεται ότι μετά τη λήξη της διαδικασίας εγγραφής αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογική διαδικασία έχουν εγγραφεί πάνω από 10 χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εξωτερικού. Με τα έως τώρα δεδομένα, αναλογικά υπολογίζεται ότι το ποσοστό του ΗΒ θα μεγαλώσει τόσο σε πιθανές επαναληπτικές εκλογές, που θα είναι απαραίτητα πολύ περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Οι ψηφοφόροι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι έως 45-50 ετών ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία, να καταργηθεί η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης δύο ετών, ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ήταν 13 στο σύνολο και τον κάθε ψηφοφόρο, 12 τα κόμματα που είχαν ψηφοδέλτια Επικρατείας, συν ένα λευκό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, μετρήθηκαν οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια ταξιδεύουν σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα