Εκλογές 2023: Ποιοι μένουν εκτός Βουλής –Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μεγαλύτερες απώλειες

Η εκλογική κάλπη της 25ης Ιουνίου, έβγαλε ξεκάθαρο νικητή και αυτοδύναμο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Νέα Δημοκρατία να ετοιμάζεται να κυβερνήσει για δεύτερη τετραετία.

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που ξεπέρασε το 40%, έδωσε 158 έδρες για τη νέα κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε βαρύτατες απώλειες αφού από τις 71 έδρες που έβγαζε τον Μάιο πλέον εκλέγει μόνο 48, γεγονός που οδηγεί εκτός βουλευτικών εδράνων πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βρούτσης, Δραγασάκης, Ξενογιαννακοπούλου, Σκουρλέτης είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που μένουν εκτός βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίο δεν εκλέγει σε 23 Νομούς υποψήφιο.

Οι παράπλευρες απώλειες στη ΝΔ
Οι παράπλευρες απώλειες που είχε η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις έδρες τους η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθηνών και οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Αρια Αγάτσα από τον Β1 Βόρειο τομέα, όπως και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Β2 Δυτικό τομέα.

Δεν εκλέγεται ούτε η Μαρία Συρεγγέλα, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κρατήσει αυτή την έδρα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Βενιέρη Βελόπουλο στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Νότιο Τομέα μένουν εκτός οι Γαϊτάνης και Γκελεστάθη και από την Α’ Ανατολικής Αττικής οι Βάσω Κόλλια και Αικατερίνη Κατσανδρή

Οι μεγαλύτερες απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα βγάζει πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός βουλής.

Η Πόπη Τσαπανίδου έχασε την θέση από το Επικρατείας, δεν εκλέγεται ο Νίκος Βούτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Ιωάννης Δραγασάκης, ο Ιωάννης Μουζάλας, ο Ιωάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Εκτός είναι και η Ρένα Δούρου, αλλά είναι πιθανό την έδρα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Δυτικό τομέα Αθηνών, να μην την κρατήσει.

Επίσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει βουλευτές σε Δωδεκάνησα (Καραγιάννη Χρύσα), Καβάλα (Ελευθεριάδου), Καρδίτσα (Μιχαλάκης), Κυκλάδες (Συρμαλένιος), Λέσβο (Μπουρνούς), Πιερία (Γκούνας).

Εκτός, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου έμειναν και οι Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Βαρδάκης, Αμανατίδης, Αυγέρη, Στέφος και Καρυπίδης.

Οι μικρές απώλειες στο ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται μικρές. Από αυτούς που δεν επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα του Μαΐου, είναι ο Αθ. Γλαβίνας που χάνει την μοναδική έδρα του κόμματος στην Β’ Θεσσαλονίκης.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ χάνει την μονοεδρική που είχε σε Καρδίτσα (Παπαγεωργίου), Κορινθία (Ταγαρά), Μεσσηνία (Αδαμόπουλος), Σέρρες (Τζελέπης), Τρίκαλα (Οικονόμου) και Φθιώτιδα (Τσώνης)

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ πέρα από μία έδρα από την Δυτική Αθήνα (Γεώργιος Πέρρος), έχασε την έδρα στα Ιωάννινα (Νικόλαος Εξαρχος), Κοζάνη (Κουζιάκη Τίνα), Μεσσηνία (Νικόλαος Κουτρουμάνος), Τρικάλων (Αχιλλέας Κανταρτζής), Χανίων (Αλ. Μαρινάκης), ενώ χάνει και την έδρα που είχε ο Δ. Κουτσούμπας στην Φθιώτιδα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις άλλες δύο περιφέρειες που είχε θέσει υποψηφιότητα (της Α’ Θεσσαλονίκης ή του Βόρειου Τομέα Αθηνών).

Απώλειες της Ελληνικής Λύσης
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, χάθηκε η έδρα στην Αχαΐα (Ιωάννης Λαϊνιώτης), την Εύβοια (Βασίλειος Αρμόνης), μία από τις δύο έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης) και την έδρα της Λάρισας που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα