Έκκληση Τζόνσον στην G7: Δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία

Μήνυμα στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην «εγκαταλείψουν την Ουκρανία» έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι αν βοηθηθεί μπορεί να νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αλλά χρειάζεται την υποστήριξή μας για να τα καταφέρει. Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μια μέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής της «Ομάδας των Επτά» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη νότια Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να χορηγήσει 525 εκατομμύρια δολάρια» στην Ουκρανία, υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντιμετωπίσει έλλειψη χρηματοδότησης το φθινόπωρο.

Με αυτά θα ανέλθει σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια η συνολική οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, έχει θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης από τη Δύση της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο. Έχει μεταβεί δύο φορές στο Κίεβο και το Λονδίνο παρείχε από νωρίς θανατηφόρα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 συναντώνται από σήμερα στη νότια Γερμανία για τρεις ημέρες, ενώ ακολουθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει να επωφεληθεί της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα στην σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Επτά» στη Γερμανία για να «ενθαρρύνει όλες τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα».

«Οποιαδήποτε σημάδια κόπωσης ή αποδυνάμωσης της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του προέδρου Πούτιν», επέμεινε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου, η υποστήριξη αυτή πρέπει να εισέλθει σε «μια νέα φάση», όσον αφορά το είδος της.

«Αυτό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της G7 και του NATO, ενθαρρύνοντας τους ομολόγους του να αυξήσουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ώστε να αισθανθούν το κόστος της βαρβαρότητάς τους», πρόσθεσε.