Έκκληση του Κράιστερτς: Facebook, Google και Youtube θα αφαιρούν άμεσα εξτρεμιστικό περιεχόμενο

Ανταποκρινόμενοι στην «Έκκληση του Κράιστσερτς», κολοσσοί του Διαδικτύου δεσμεύτηκαν σήμερα να αγωνιστούν κατά «του τρομοκρατικού ή εξαιρετικά βίαιου περιεχομένου», δύο μήνες μετά την απευθείας μετάδοση μέσω Facebook της επίθεσης σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

Με την έκκληση αυτή –μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, πλατφόρμες όπως το Facebook (και οι θυγατρικές του WhatsApp και Instagram), το Google και το Youtube, δεσμεύτηκαν «να λάβουν συγκεκριμένα και διαφανή μέτρα που θα αποτρέπουν την ανάρτηση τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου», όπως αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου που διεξήχθη σήμερα στο Παρίσι.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν «την άμεση και μόνιμη απόσυρση» των αναρτήσεων, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες», διευκρινίζουν οι πάροχοι.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες υπόσχονται επίσης από κοινού «να επιταχύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη» και «να εκπονήσουν διαδικασίες» που θα τους επιτρέπουν να αντιδρούν «γρήγορα, αποτελεσματικά και συντονισμένα» στη μετάδοση τέτοιου περιεχομένου, έπειτα από κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Εκτός από τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, την «Έκκληση του Κράιστσερτς» έχουν υιοθετήσει επίσης ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιορδανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σενεγάλη, η Ινδονησία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από πλευράς εταιριών, μετέχουν οι Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Qwant, Twitter, YouTube και DailyMotion. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει επίσης η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υπογράψουν την «Έκκληση του Κράιστσερτς», όπως ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος, όμως «εξακολουθούν να στηρίζουν τους γενικούς στόχους» που περιγράφονται σε αυτήν.

«Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτά που ξεκινήσαμε σήμερα με την Έκκληση του Κράιστσερτς. Λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα για να εμποδίσουμε να ξανασυμβεί μια τραγωδία όπως αυτή του Κράιστσερτς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τζασίντα Άρντερν. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ελεύθερο, ανοιχτό και ασφαλές Διαδίκτυο, που θα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να μοιράζεται, να μαθαίνει, να καινοτομεί, αλλά που θα μας επιτρέπει επίσης να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα