Έκκληση Γκουτέρες για στήριξη των Παλαιστίνιων προσφύγων-

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την παλαιστινιακή υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανοίγοντας τις εργασίες μιας διάσκεψης δωρητών. Σήμερα οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό.

Η διάσκεψη αυτή διεξάγεται την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν στο Μπαχρέιν το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου τους για το Μεσανατολικό, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνείς επενδύσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε διάστημα δέκα ετών.

Η Ουάσινγκτον διέκοψε πριν από περίπου έναν χρόνο τη χρηματοδότηση της UNRWA και ζήτησε τη διάλυση της υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του Ισραήλ και την έναρξη της ισραηλινοαραβικής διένεξης.

“Σήμερα, ζητώ ταπεινά από όλους τους δωρητές να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA στο ίδιο επίπεδο με πέρσι”, είπε ο Γκουτέρες. “Ξέρουμε τι διακυβεύεται: η εκπαίδευση μισού εκατομμυρίου παιδιών, 8 εκατομμύρια ιατρικές εξετάσεις ετησίως και η χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο” ανθρώπους. “Μόνο στη Γάζα, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εξαρτώνται από την UNRWA για να τραφούν”, υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας.

Πέρσι η UNRWA κατάφερε, χάρη στις πρόσθετες δωρεές από τις χώρες μέλη και στην εξοικονόμηση χρημάτων που έκανε να καλύψει μια “τρύπα” ύψους 446 εκατομμυρίων δολαρίων. Για το 2019 ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο 1,2 δισεκ. δολάρια.

Η υπηρεσία αυτή ιδρύθηκε το 1949. Διαχειρίζεται τα σχολεία και παρέχει ιατρική βοήθεια σε περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διαφωνούν με το γεγονός ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων προσφύγων μπορούν να αποκτούν και αυτά καθεστώς πρόσφυγα και θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που επωφελούνται από τη βοήθεια της UNRWA, κάτι που οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, απεργία στη Γάζα, κατά του αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό που παρουσιάζεται στο Μπαχρέιν

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταγγείλουν το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, ένα μέρος του οποίου παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στη διεθνή διάσκεψη του Μπαχρέιν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει το οικονομικό μέρος του σχεδίου της, απουσία των Παλαιστίνιων που μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ.

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νάμπλους και μερικές δεκάδες στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρά τις εκκλήσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και άλλων οργανώσεων, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές φαίνεται ότι είναι περιορισμένη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, από την άλλη, τα περισσότερα από τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρέμειναν σήμερα κλειστά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης γυναικών, οι συμμετέχουσες έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ.

Το αμερικανικό σχέδιο, που τιτλοφορείται “Από την ειρήνη στην ευημερία”, θα παρουσιάσει ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν για άλλη μια φορά το σχέδιο αυτό σήμερα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να αποκηρύξουν τις προσδοκίες τους για ανεξαρτησία. “Τέτοιες εκστρατείες μίσους έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον λαό και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να αποδεχτούν τις διαταγές, τις απειλές και την τυραννίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ – και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν”, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, Σαέμπ Ερεκάτ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα