Εκκληση ΔΝΤ για αναδιάρθρωση χρεών στην Αφρική

Ο επικεφαλής του τμήματος Αφρικής του ΔΝΤ ζήτησε σημαντική αύξηση της διεθνούς υποστήριξης για να βοηθηθούν οι χώρες της ηπείρου να ξεπεράσουν την οικονομική πίεση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.

Ο Αμπέμπε Σελασιέ δήλωσε στους Financial Times ότι η μεταρρύθμιση των υφιστάμενων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των μη βιώσιμων χρεών των αφρικανικών χωρών είναι «απελπιστικά αναγκαία».

«Έχουμε εξουσιοδοτητικό περιβάλλον όπως στο Gleneagles αυτή τη στιγμή; Δεν το έχουμε, αλλά είναι αυτή η στιγμή που χρειάζεται», είπε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της G8 στη Σκωτία το 2005 που οδήγησε στη διαγραφή χρέους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δεκάδες φτωχές χώρες. Ο Σελασιέ δεν ζήτησε την οριστική ακύρωση των τρεχουσών αποπληρωμών.

«Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό πλαίσιο κρατικού χρέους», είπε. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι θα στηρίξουν τις χώρες αντί να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση μη βιώσιμων χρεών».

Η Ζάμπια αθέτησε τις πληρωμές της στο εξωτερικό το 2020 και εξακολουθεί να αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γκάνα αθέτησε τα εξωτερικά της χρέη και αναδιάρθρωσε τις οφειλές στο εσωτερικό.

Η Ζάμπια έχει πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ, αλλά ο Σελασιέ είπε ότι το Ταμείο δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη δεύτερη αξιολόγησή του επειδή οι διμερείς πιστωτές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Η Γκάνα, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί καν να φτάσει στο πρώτο βήμα [ενός προγράμματος του ΔΝΤ] γιατί χρειάζεται διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους πιστωτές της».

Αρκετές άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, βρίσκονται σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Πολλές έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές χρέους από το 2020 λόγω «υπερβολικού» κόστους δανεισμού, είπε ο Σελασιέ, ενώ η χρηματοδότηση από την Κίνα και άλλες νέες πηγές δανεισμού έχουν περιοριστεί, μαζί με την αναπτυξιακή βοήθεια από πλούσιες χώρες.

Οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα σε ξένο νόμισμα που εκδόθηκαν από κυβερνήσεις στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εκτοξευθεί περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. «Πολύ, πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και τις υποδομές θα πρέπει να καθυστερήσουν [ως αποτέλεσμα]», είπε.

Αρκετοί Αφρικανοί ηγέτες έχουν ζητήσει ριζική αύξηση της υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα μέσω του ΔΝΤ και των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα