

Λίγες μέρες πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος με αποδέκτες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).
«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η έκκληση προς τους συμμετέχοντες της συνόδου κορυφής στο Σεντ Άιβς της Κορνουάλης (11 έως 13 Ιουνίου).
Οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ απευθύνουν έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται», τονίζουν.
Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).
Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από τους κατόχους του βραβείου Νόμπελ. «Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.