Εκφοβίζουν τους γονείς 33χρονης που σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Οι γονείς Ιρανής που πέθανε μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι, ενώ γύριζε από διαδήλωση στην πόλη της, υφίστανται συνεχείς παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Η Γκαζαλέχ Τσαλαμπί, 33 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην πόλη Αμόλ στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο θάνατός της προκάλεσε σοκ, καθώς τα τελευταία πλάνα που τράβηξε από το τηλέφωνό της τη στιγμή που πυροβολήθηκε ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Μην φοβάσαι, μην φοβάσαι».

Συγγενής της Τσαλαμπί, μιλώντας στον Guardian, γνωστοποίησε ότι η 33χρονη ήταν πέντε μέρες σε κώμα. «Την πυροβόλησαν από μπροστά», ανέφερε ο συγγενής. «Υπήρχε μικρή τρύπα στο μέτωπό της. Η σφαίρα βγήκε από το πίσω μέρος του κρανίου της, όπου δημιουργήθηκε τρύπα στο μέγεθος μανταρινιού».

Ενώ η Τσαλαμπί βρισκόταν σε κώμα, οι ιρανικές αρχές παρενοχλούσαν τους γονείς διαρκώς, απειλώντας να κρατήσουν τη σωρό της και να τη θάψουν σε άγνωστη τοποθεσία «αν έκαναν φασαρίες».

Οι δυνάμεις ασφαλείας απείλησαν επίσης με αντίποινα κατά του αδελφού της και μάλιστα απέρριψαν την επιθυμία της Τσαλαμπί να δωρηθούν τα όργανά της, επειδή κάτι τέτοιο θα την έκανε να μοιάζει μάρτυρας.

Οι απειλές είναι χαρακτηριστικές των τακτικών εκφοβισμού που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, εδώ και εβδομάδες, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, ενώ ήταν υπό κράτηση, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 250 νεκροί

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει σφοδρή καταστολή: Τουλάχιστον 253 άνθρωποι έχουν χάσει της ζωής τους, μεταξύ των οποίων 34 Ιρανοί κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αρκετές χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν, και πολλοί μεταφέρθηκαν σε ειδικά κέντρα κράτησης που διοικούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Χθες Τρίτη, φοιτητές του πανεπιστημίου προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, παίρνοντας μέρος στις διαδηλώσεις και αγνοώντας τις σκληρές προειδοποιήσεις, καθώς και την αιματηρή καταστολή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα