Εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εκτοπιστούν αυτόν τον χειμώνα

Έως και τρία εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους αυτόν τον χειμώνα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει να βοηθά πολλούς από τους κατοίκους που επιθυμούν να απομακρυνθούν από περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και θέρμανσης.

Οι εθελοντικές εκκενώσεις πόλεων, της Χερσώνας συμπεριλαμβανομένης, που είχε προαναγγείλει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, έχουν πλέον ξεκινήσει, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις υποδομές των δικτύων ενέργειας, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης καθιστώντας προβληματική και δυνητικά μη-βιώσιμη για τους κατοίκους την παραμονή σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εκτοπιστούν αυτόν τον χειμώνα-1
Ουκρανία: Σχέδια για την εκκένωση περιοχών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα
Οι ουκρανικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν δωρεάν όσους κατοίκους το επιθυμούν μακριά από τη Χερσώνα, προς άλλες περιοχές, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και στο Μικολάιβ.

Εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εκτοπιστούν αυτόν τον χειμώνα-2
Ουκρανία – ΠΟΥ: Τεστ επιβίωσης ο χειμώνας
Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Χερσώνα είχε περίπου 250.000 κατοίκους. Πλέον, έχουν απομείνει εκεί περίπου 80.000.

Περίπου δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί είναι επί του παρόντος χωρίς ρεύμα και οι μισές από τις ενεργειακές υποδομές της χώρας είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τους προσεχείς χειμωνιάτικους μήνες 2 με 3 εκατομμύρια Ουκρανοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «αναζητώντας ασφάλεια και ζεστασιά».

Συνολικά, περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, ενώ εκατομμύρια είναι και εκείνοι που έχουν μεν εκτοπιστεί αλλά εντός των ουκρανικών συνόρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα