Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια πανδημίας

Πάνω από πέντε εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έγιναν εκατομμυριούχοι το 2020 παρά την οικονομική ζημία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ενώ πολλοί φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,2 εκατ., σε 56,1 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse.

Για πρώτη φορά μάλιστα το 2020 περισσότερο από το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως ήταν εκατομμυριούχοι.

Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η άνοδος των τιμών των κατοικιών βοήθησαν στην ενίσχυση του πλούτου τους.

Η δημιουργία πλούτου φάνηκε να είναι «εντελώς ανεξάρτητη» από τα οικονομικά δεινά της πανδημίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και συγγραφέα της Global Wealth Report, Άντονι Σόροκς, η πανδημία είχε «οξεία βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές», αλλά, όπως πρόσθεσε, «αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020».

«Ο παγκόσμιος πλούτος όχι μόνο διατηρήθηκε σταθερός ενόψει τέτοιων αναταραχών, αλλά στην πραγματικότητα αυξήθηκε ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

Ωστόσο, οι διαφορές στον πλούτο μεταξύ των ενηλίκων διευρύνθηκαν το 2020, και ο κ. Σόροκς εκτίμησε ότι εάν οι αυξήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, όπως η αύξηση των τιμών των κατοικιών, αφαιρεθούν από την ανάλυση, «τότε ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών μπορεί να έχει μειωθεί».

«Στις χαμηλότερες ζώνες πλούτου όπου τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είναι λιγότερο διαδεδομένα, ο πλούτος τείνει να παραμένει σταθερός ή, σε πολλές περιπτώσεις, να υποχωρεί», είπε.

«Μερικοί από τους υποκείμενους παράγοντες μπορεί να διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά σε κάποιο σημείο και αυτό θα μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», εξήγησε.

Ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 7,4%, ανέφερε η έκθεση.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο αριθμός των ανθρώπων με πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000  δολ. είχε τριπλασιαστεί σε μέγεθος από 507 εκατ. το 2000 σε 1,7 δισ. στα μέσα του 2020.

Όπως υποστηρίζεται, η αύξηση αντικατοπτρίζει την «αυξανόμενη ευημερία των αναδυόμενων οικονομιών, ιδίως την Κίνα, και την επέκταση της μεσαίας τάξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα