Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο πρώην προσωπάρχης του Ντ. Τραμπ δεν θα συνεργαστεί με την Επιτροπή

Ο Μαρκ Μίντοους, ο πρώην προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα συνεργαστεί τελικά με την κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κογκρέσο, αν και αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε στοιχεία.

Ο Μίντοους ήταν ο πρώτος από τους στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου που συμφώνησε να καταθέσει στην αποκαλούμενη “Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου”, από την ημερομηνία της εισβολής των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με σκοπό να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Είχε δεχτεί να παραδώσει “χιλιάδες σελίδες εγγράφων” και ήταν έτοιμος να καταθέσει, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή ο δικηγόρος του, ο Τζορτζ Τεργουίλιγκερ. Όμως, η Επιτροπή “δεν έχει καμία πρόθεση να σεβαστεί το δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας να κρατήσει κρυφές ορισμένες πληροφορίες”, γεγονός που καθιστά “αδύνατη” την κατάθεση του στενότερου συμβούλου του Τραμπ.

Οι βουλευτές ενδιαφέρονταν κυρίως για τις επαφές του Μίντοους με τους οργανωτές των διαδηλώσεων της 6ης Ιανουαρίου.

Ο 62χρονος Μίντοους, που σε γενικές γραμμές αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεργαζόταν με την Επιτροπή και ότι πρόκειται να εκδώσει ένα βιβλίο με θέμα τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Τραμπ.

Με την άρνησή του να συνεργαστεί με την κοινοβουλευτική Επιτροπή, κινδυνεύει να του ασκηθεί δίωξη.

Ένας άλλος σύμμαχος του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, έχει ήδη διωχθεί ποινικά για τον ίδιο λόγο και η δίκη του έχει προσδιοριστεί για τις 18 Ιουλίου.

Η Επιτροπή, που ερευνά τον ρόλο του πρώην προέδρου και των συμβούλων του στην επίθεση, έχει ήδη πάρει καταθέσεις από περισσότερους από 100 μάρτυρες και έχει κλητεύσει πολλά πρόσωπα του περιβάλλοντος του Τραμπ. Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, που χαρακτηρίζει “μεροληπτική” την Επιτροπή, έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να μην συνεργαστούν μαζί της.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα γεγονότα και χαρακτηρίζουν “κυνήγι μαγισσών” –μια από τις αγαπημένες εκφράσεις του πρώην προέδρου– την κοινοβουλευτική έρευνα. Νωρίτερα σήμερα η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν υποστήριξε ότι όσοι φυλακίστηκαν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο αντιμετωπίστηκαν “χειρότερα από τους τρομοκράτες στο Γκουαντάναμο”.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα