

Αύξηση έως και 50 ευρώ μηνιαίως θα δουν στις συντάξεις τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μετά τις αλλαγές στην κλίμακα και τα ποσοστά κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Τα σενάρια που εξετάζονται, έχουν «κλειδώσει» ως προς τις εξής αλλαγές:
- Την απλοποίηση της παρακράτησης με μείωση των κλιμακίων από 8 σε 3 ή 4.
- Την απαλλαγή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης από την κράτηση, ενώ, σήμερα (12/02) επιβάλλεται σε όλο το ποσό.
- Τη θέσπιση πλαφόν, ώστε από ένα όριο σύνταξης και πάνω, η Εισφορά Αλληλεγγύης να «παγώνει», για να μην καταλήγει να επιβαρύνει τους συνταξιούχους.
Οι κλίμακες που εξετάζονται, μπορεί να είναι ως 4, αν η ΕΑΣ αποφασισθεί να επιβάλλεται μετά τα 1.400 ευρώ και ανά 400 ευρώ σύνταξης ή και 3, αν οι κλίμακες καταλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι σύνταξης πάνω από τα 1.400 ευρώ.
Σήμερα, ένας συνταξιούχος που παίρνει κύρια σύνταξη ύψους 1.600 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 3% σε όλη τη σύνταξη, δηλαδή έχει κράτηση 3% επί των 1.600 ευρώ και δίνει 48 ευρώ τον μήνα για ΕΑΣ. Με το νέο σύστημα, η κράτηση θα «πιάνει» τα 200 ευρώ, δηλαδή το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, αλλά με διαφορετικό συντελεστή.
Το αρχικό ποσοστό θα αρχίζει ενδεχομένως από το 15%, που σημαίνει κράτηση 30 ευρώ αντί 48 ευρώ που είναι σήμερα. Ο συνταξιούχος ωφελείται με έμμεση αύξηση κατά 18 ευρώ στη σύνταξή του.
Οι αλλαγές στο μείγμα των κρατήσεων επεξεργάζονται αυτό το διάστημα από στελέχη του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το «σενάριο» που δεν θα μειώνει σημαντικά τα έσοδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης και ταυτόχρονα θα είναι δίκαιο για τους συνταξιούχους.
Η «χρυσή τομή» που αναζητά το Υπουργείο, είναι να μειωθούν οι κρατήσεις, ώστε να έχουν πρόσθετη αύξηση οι συνταξιούχοι που τώρα θίγονται, όμως, χωρίς να υποχωρήσουν δραματικά τα έσοδα από τη νέα ΕΑΣ. Για αυτόν τον λόγο, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το διάστημα Απρίλιος – Μάιος με νέο νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν κι άλλα εκκρεμή ασφαλιστικά ζητήματα, με πρώτο την αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας.
Σχετικά Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων – Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου
Χρονικό περιθώριο, έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, που κατά.
Youth Pass: Πάνω από 66.000 νέοι έχουν κάνει αίτηση για την ψηφιακή χρεωστική κάρτα των 150 ευρώ
Μεγάλη είναι η απήχηση του Youth Pass στους νέους δικαιούχους, καθώς μέχρι στιγμής 66.765.
Πάσχα: Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές και τα καταστήματα από τις αργίες – Πότε ανοίγουν πάλι οι τράπεζες
Συνεχίζονται οι ημέρες αργίας για τις τράπεζες καθώς διανύουμε τις εορτές του Πάσχα. Οι.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.