Ο λόγος που πολλοί προτιμούν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι η ευκολία, καθώς δεν χρειάζονται πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή κόψιμο. Η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι τα άψητα, φρέσκα προϊόντα, είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.
Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Στα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι τα φρέσκα λαχανικά, σημείωσαν χειρότερες τιμές από τα κατεψυγμένα μετά από 5 ημέρες που έμειναν στο ψυγείο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι μικρές διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο των προϊόντων που αγοράζετε. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη , ο φρέσκος αρακάς περιείχε περισσότερη ριβοφλαβίνη από τον κατεψυγμένο. Από την άλλη όμως, το κατεψυγμένο μπρόκολο είχε περισσότερη βιταμίνη Β από ό, τι τα φρέσκα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κατεψυγμένο καλαμπόκι, τα μούρα και τα πράσινα φασόλια, είχαν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα ισοδύναμα τους.
Γιατί τα φρέσκα λαχανικά έχουν απώλεια θρεπτικών συστατικών
Η μεταφορά τους από το αγρόκτημα στο κατάστημα, μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια θρεπτικών συστατικών τους. Το πόσο φρέσκια είναι μία ντομάτα ή μια φράουλα δεν μετριέται από τη στιγμή που φτάνει στο ράφι του μανάβικου αλλά ξεκινά αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Μόλις κοπέι ένα φρούτο ή λαχανικό από τη ρίζα του, αρχίζει να απελευθερώνει θερμότητα και να χάνει νερό (μια διαδικασία που ονομάζεται αναπνοή), επηρεάζοντας τη θρεπτική του ποιότητα.
Στη συνέχεια, τα σπρέι ελέγχου των παρασίτων , η μεταφορά, ο χειρισμός και ο απλός χρόνος, προκαλούν την απώλεια ορισμένων από τα αρχικά θρεπτικά συστατικά του φρέσκου προϊόντος, τη στιγμή που φτάνει στο κατάστημα.
Όσο περισσότερη παραγωγή υπάρχει, τόσο περισσότερη διατροφή αξία χάνεται. Τα συσκευασμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, χάνουν έως και 86% της βιταμίνης C μετά από 10 ημέρες στο ψυγείο.
Σχετικά Νέα
-
Ντ. Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό
Δισεπίλυτο γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω.
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.