Εικόνες αποκάλυψης στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ από τις πυρκαγιές

Σκηνές Αποκάλυψης επικρατούν στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, όπου πυρκαγιές άνευ προηγουμένου, τροφοδοτημένες από την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους, έχουν κατακάψει περισσότερα από 12 εκατ. στρέμματα σε Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον, υποχρεώνοντας εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πυρκαγιές αυτές αποτελούν τη χειρότερη δυνατή υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι κάτοικοι του Πόρτλαντ και του Όρεγκον ξυπνούν «πνιγμένοι» στον πυκνό καπνό που κρύβει τον ήλιο και κάνει τον ουρανό κόκκινο. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχες στα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα κοντά στο πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα του Όρεγκον, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του Πόρτλαντ.

Η περίπτωση της Καλιφόρνιας δείχνει ότι ο συνδυασμός θερινού καύσωνα, ξηρασίας και συσσώρευσης καύσιμης ύλης στα δάση, οδήγησε στις μεγαλύτερες πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας στην πολιτεία. Η παρατεταμένη ξηρασία στην Καλιφόρνια, που έληξε το 2017, οδήγησε στον θάνατο 163 εκατ. δένδρων στην πολιτεία μέσα σε μία δεκαετία. Η ταχύτερα εξαπλούμενη πυρκαγιά αυτών των ημερών, νότια του εθνικού δρυμού Γιοσέμιτι, ξέσπασε στην περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξεραμένων κωνοφόρων δέντρων. Ακόμη και μετά την κατάσβεσή τους, οι επιπτώσεις από τις φετινές πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές σε κάθε επίπεδο.

«Αν αρνείσαι ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή, έλα στην Καλιφόρνια», είπε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζέι Ινσλι ο οποίος δήλωσε «Ζούμε σε έναν νέο κόσμο, δεν είναι πλέον η Ουάσινγκτον που γνωρίζαμε.Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τόσο ξηρές, τόσο ζεστές, με τόσο ισχυρούς ανέμους, επειδή το κλίμα άλλαξε».

Πάνω από 10.000 τ.χλμ. αναφέρονται μόνο στην Καλιφόρνια, που βιώνει τη χειρότερη από το 1987 καταγεγραμμένη καταστροφή από πυρκαγιές -από τότε, δηλαδή, που η Πολιτεία κρατά σχετικό αρχείο. Ακόμα 1.200 τ.χλμ. γης έχουν κατακαεί στο Ορεγκον, όπου οι πυρκαγιές χαρακτηρίζονται από τις πολιτειακές αρχές «άνευ προηγουμένου». Στην Ουάσινγκτον οι εκτάσεις των 1.330 τ.χλμ. που έχουν γίνει στάχτη μόλις μέσα στο τελευταίο 24ωρο ισοδυναμούν με όσες κάηκαν στην Πολιτεία καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η επιστημονική κοινότητα εξηγεί ότι οι πυρκαγιές οφείλονται πρωτίστως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου συντελεί στην άνοδο της θερμοκρασίας, στην αποξήρανση μεγάλων δασικών εκτάσεων και στη δημιουργία ιδανικού προσανάμματος.

Σχετικά Νέα