Εικόνα κατάρρευσης στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη πτώση που ξεπερνά τις 20 μονάδες καταγράφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τον φόβο των επενδυτών για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου lockdown μετά και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,11% στις 570,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.337,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,30% στις 234,79 μονάδες.

Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να εμφανίζουν εκθετική αύξηση, και την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται υπό αυστηρή καραντίνα, η αγορά αναμένει το αποτέλεσμα των συνεχών συσκέψεων που πραγματοποιούνται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, το σενάριο της ανακοίνωσης ενός επόμενου και πιο δραστικού κύκλου παρεμβάσεων να θεωρείται πλέον όλο και πιο πιθανό, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς. Πέραν των εσωτερικών συσκέψεων, αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ατζέντα την πανδημία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, κάθε επενδυτική απόφαση έχει παγώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η προστασία από τον κίνδυνο νέων, σκληρότερων, μέτρων είναι η τελευταία επωδός στα desk του ΧΑ, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να δέχεται το βαρύ πλήγμα των μέτρων. Αυτό που μεταφέρεται πλέον μεταξύ των χαρτοφυλακίων είναι ότι πρόκειται για μία χαμένη χρονιά, όχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας, με τις όποιες προσδοκίες περί ανάκαμψης να είναι πλέον μηδενικές.

Και όλα αυτά την ώρα που οι διεθνείς αγορές βιώνουν το δικό τους βέρτιγκο, αν και σήμερα υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη, με τη Wall Street να αποτυπώνει την ανησυχία της τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και για την αβεβαιότητα γύρω από τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η προτίμηση σε assets σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, είναι τεράστια, όπως άλλωστε παρατηρείται σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 8,21%, με τις Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνάτο 6%. Άνω του -5% είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Λάμδα και άνω του -4% οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντη, Φουρλή, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Titan ξεπερνούν το 3%, με τον ΟΤΕ και την Jumbo να είναι στο -2,38% και -2,28% αντίστοιχα. Η πτώση του ΟΛΠ διαμορφώνεται στο -1,86%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα